Logotips d'organismes oficials

‘Huellas de Agua’ recopila ‘Els relats de les bassetes’

El projecte acabarà la seua primera fase amb la col·laboració de joves Erasmus de 5 països diferents i una excursió final

Fotografia amb els guanyadors del concurs de relats. Foto: NDM

Les paraules també deixen empremta. Així comença el llibre de recopilació ‘Els relats de les bassetes’. Un conjunt d’històries que tenen com a nexe d’unió les basses d’Arenys de Lledó. Darrere d’esta iniciativa està ‘Huellas de Agua’, un grup de set jóvens d’entre 18 i 21 anys de la localitat, que van començar un projecte per a recuperar les basses antigues del terme municipal. De fet, és un projecte que ha aconseguit dinamitzar a tot el poble i que continua sumant gent i consolidant-se com una iniciativa molt destacada en la recuperació del patrimoni cultural i mediambiental.

L’últim esdeveniment organitzat per este grup de jóvens ha estat l’organització d’un taller i un posterior concurs de relats sobre les basses i pous històrics d’Arenys de Lledó. Un certamen en el qual podien participar tant xiquets com adults i que va comptar amb una gran participació. Amb esta iniciativa es pretenia recollir històries i memòries sobre les basses i l’aigua que han estat testimonis de generacions passades. “Organitzem el taller per a fomentar la creativitat, especialment entre els més petits, i al cap de dos setmanes llancem el concurs”, explica María Pilar Serres, una de les persones que hi ha darrere de ‘Huellas de Agua’, i afegeix que “els relats van ser impressionants, van participar més de 15 adults i 10 xiquets, una cosa molt notable en un poble tan petit com el nostre”. Els relats recollits s’han recopilat en un llibre físic, el qual es va lliurar a tots els participants i a la biblioteca de la localitat. D’altra banda, està disponible en format digital. “És molt bonic veure com tots estos relats s’estan conservant, són records que probablement haurien quedat oblidats”, comenta Serres.

Huellas de Agua ha netejat un total de 10 basses al terme municipal d’Arenys de Lledó. Unes basses d’aigua, que durant anys van estar oblidades o cobertes per la mala herba, ara estan més netes i funcionen de manera més eficient en la recol·lecció d’aigua. A més, i per sort, “este hivern, hem tingut moltes pluges, i les basses estan plenes, i com estan més netes, l’aigua es conserva millor”, va explicar Serres, destacant la importància mediambiental del projecte.

El projecte va néixer tal com narra la seua promotora, primer vam trobar les basses i vam decidir netejar-les, després va ser quan ho vam presentar al projecte” ‘Made in Rural’, el qual està liderat per ‘Joves dinamitzadors rurals’ (JDR) i el Laboratori d’Aragó Govern Obert (LAAAB). A partir de llavors estos jóvens no han parat, “vam estar dos o tres dies dissenyant i donant-li voltes al projecte per a poder fer una cosa més elaborada, i va ser quan van sortir totes estes idees de fer vídeos i entrevistes, pintar un mural, fer una ruta, perquè la intenció molt a l’inici era simplement netejar les basses, situar-les” i “recollir tota la informació possible en codis QR”, confessa. Informació com “la grandària de la bassa, la profunditat, de qui és, en quina data es va construir…”. Per a això van realitzar diverses excursions de neteja. Però el seu projecte no acaba aquí i és que a més van estar a l’IES Matarranya, on “els alumnes de l’institut estaven fent una convocatòria als premis Villalba, que és més o menys són la  mateixa convocatòria que Made in Rural, però per a joves d’entre 12 i 18 anys, i vam estar ajudant-los i donant-los alguna idea perquè els seus projectes anaren una mica millor”. A més, han realitzat diverses xerrades. D’altra banda, Serres afirma contenta que “ens han demanat escriure un article per a la revista Educació 360, de Catalunya”. “Després d’això va ser quan vam proposar el concurs”. Per a això “vam fer una quedada perquè la gent escrivís”.

Estos ‘jóvens dinamitzadors’ continuen avançant amb noves iniciatives. Per esta raó, continuen comptant amb el suport de l’ajuntament i de diverses institucions, la qual cosa “ha estat fonamental”. I és que, tal com comenta Serres, “el suport institucional és crucial. Sense el seu suport i l’ajuda logística que ens brinden, no podríem dur a terme totes estes activitats”. De fet, ‘Huellas de Agua’ comptarà este pròxim mes de juny amb la col·laboració del Cos Europeu de Solidaritat per a la millora de la senyalització de les basses i en la col·locació de les cordes de seguretat. Parlem d’un grup de jóvens que provenen de 5 països distints, concretament de Croàcia, Lituània, Itàlia, Bulgària i Espanya. “La intenció és fer l’activitat amb ells, a part d’ensenyar-los el projecte i donar-los l’oportunitat de parlar amb la gent gran” de manera que els voluntaris d’Erasmus puguen conèixer de prop la tradició que hi ha darrere del municipi ,“que siguen d’alguna forma ells també part d’este projecte”.

Per a culminar el projecte estan organitzant una excursió final per al mes d’agost, en la qual es recorrerà la ruta de les basses i es presentaran els relats recollits al llarg del projecte. “Volem convidar a tots, a gaudir d’una petita marxa senderista”. A més hi haurà biblioteques humanes i un vídeo final del projecte a manera de resum entre altres coses. “Encara ens queden coses per fer”, així que des d’este jove grup parlen, ja que l’excursió d’agost serà més aviat per a donar per finalitzada “la primera fase de Huellas de Agua”.

ISABEL APARICIO
Mitjans