El museu Juan Cabré de Calaceit organitza diverses propostes amb motiu del Dia Internacional dels Museus
Entre elles, la visita guiada als alumnes del col·legi de la localitat, una iniciativa que ajuda a formar als estudiants d'una forma lúdica i entretinguda
Els xiquets i xiquetes de Calaceit van visitar el museu Juan Cabré de la localitat el dijous passat 15 de maig. I és que este centre museístic dependent del Govern va fer diferents visites per a nens i adults amb motiu del Dia Internacional dels Museus, celebrat este passat diumenge 18 de maig. “Cada any parlem amb el col·legi de Calaceit perquè vinguen els alumnes i els preparem una petita visita pel museu i els donem algun detall col·laboratiu”. Explica Eloy Rubio que és el director del museu Juan Cabré i afegeix que “enguany hem tingut la sort que no tenien cap altra activitat i han pogut vindre tots els cursos”. A més, “el diumenge vam fer visites guiades, entre les 10.30 i 13.30”.
Una de les col·leccions que més va cridar l’atenció dels més menuts va ser la secció d’etnologia i la col·lecció ibera. Segons el director del museu “el que més els agrada són les espases i les fletxes” i, en general, “tot el que té a veure amb la guerra”, a més de “la col·lecció de 46 exvots que tenim en la planta 1 i que és una col·lecció personal de Cabré que es van restaurar a mitjan anys noranta”, explica.
Els altres dos eixos d’este museu, són l’art contemporani i, lògicament, la figura de l‘arqueòleg calaceità Juan Cabré. Un personatge poc conegut fora de la localitat. “A Calaceit es coneix, però vas a Alcanyís i ja costa una mica. A Azaila va descobrir un altre poblat i sí que se’l coneix més”. Es per això, que Rubio afirma que “seria rellevant” que se sabés que “tenim aquí al millor arqueòleg d’Espanya al qual se li ret homenatge”. Respecte a les noves generacions, el director del museu comenta que “costa una mica que els nens, amb tant de mòbil, s’acosten al museu”. Per tant tindre un museu amb el nom d’este arqueòleg és “una oportunitat perquè vegen que algú del seu poble ha fet una cosa important i els cride l’atenció”.
D’altra banda, i parlant d’arqueologia, el territori compta amb centres de visitants, jaciments, túmuls i torrasses iberes molts d’ells d’accès gratuït i d’altres a preus molt reduïts. De fet, “pots fer una passejada per la comarca i aprofitar tot el dia”. “A més a Alcanyís, encara que quede una mica més lluny, hi ha un centre d’interpretació dels Ibers, així que la gent pot aprofitar i passar diversos dies per la zona”.
A més, de tota la part dels Ibers, en el Museu Juan Cabré es pot disfrutar d’una mostra etnològica amb la recreació d’un celler antic, i disposen d’una sala d’art modern. Un espai expositiu molt complet. “Esta sala d’art modern es va inaugurar a finals dels noranta com una manera de complementar” l’espai i amb l’objectiu que “autors de la comarca, aragonesos o amb relació amb la comunitat autònoma pogueren exposar. Ara tenim a un terolenc fins a juny i després posarem una de Fernando Navarro, que no és només conegut per la zona, sinó que ho és a escala nacional i que té diversos premis”.
Des del centre animen a gaudir d’este espai cultural no sols als veïns de la comarca sinó a totes aquelles persones que passes les seues vacances en el Matarranya, perquè el museu Juan Cabré cerca “atreure el turisme”. Eloy Rubo comenta sobre este tema que “estaria bé que es quedaren més temps i vingueren al museu”, perquè “és una altra manera d’atreure turisme”. I posa l’accent en el fet que “és un museu gratuït del govern d’Aragó i estem oberts de dijous a diumenge. No fa falta reservar i està tota la informació a la pàgina web”.
El Dia Internacional dels Museus és una de les diferents iniciatives que ajuden a fomentar la cultura d’una forma lúdica i diferent.
Text: I. APARICIO
Imatges: M. JIMÉNEZ