Logotips d'organismes oficials

Ràfels obrirà una tercera aula al setembre i tindrà més de 20 xiquets este curs

Les obres d'ampliació de les escoles ja estan molt avançades i han segut possibles gràcies a més de 60.000 euros que s'han executat en dos anualitats

Durant la segona fase s'han acabat d'adequar les tres aules que tindran les escoles. | Foto: R. Lombarte

Tres aules i més de 20 xiquets. Molta alegria la que es viurà este nou curs escolar a Ràfels. I és que la població del Tastavins, integrada dins del CRA Alifara, estrene al setembre una nova aula davant de l’important augment de xiquets al poble. De fet, i segons va explicar l’alcalde del municipi, José Ramón Arrufat, «ara mateix tenim bastants xiquets a Ràfels. Recentment ha vingut una nova família, i la previsió és començar el curs escolar amb 21 alumnes». Una cosa que fa molts anys que no es viu a Ràfels. De fet, el mateix alcalde recorde que «tinc 45 anys, i tants xiquets a les escoles no els havia vist mai. Per tant, ens hauríem de remuntar molts anys per a trobar un curs on l’escola de Ràfels tingués tant alumnat».

Una salut demogràfica que s’ha traduït amb l’ampliació de les escoles, i una actuació que ha segut possible gràcies a les dos aportacions econòmiques que l’escola ha obtingut en els dos últims anys a través del conveni entre Diputació Provincial i el Govern d’Aragó. L’any passat es va executar una primera fase valorada en 33.000 euros, i en la qual «vam construir una tercera aula que estarà en alt per no tapar la llum de la planta baixa», va concretar Arrufat. Durant la primera fase d’ampliació de les escoles també es va actuar en les aules existents, i en concret a la planta de dalt es van tombar unes parets per a fer-la més àmplia. A la planta de baix també es van fer vàters nous.

Durant la segona fase s’han acabat d’adequar les tres aules que tindran les escoles de Ràfels, i la previsió és que en dos o tres setmanes les obres estiguen acabades i que l’inici del curs escolar es pugue iniciar amb absoluta normalitat. José Ramón Arrufat va dir que durant esta segona fase s’han destinat més de 31.000 euros, i que falten els últims detalls. Al mateix temps, l’alcalde de Ràfels recorde que «fa uns anys les escoles estaven en perill de tancar perquè pràcticament no teníem xiquets». En canvi, ara s’està vivint una situació completament diferent. Per un costat trobem parelles jóvens que s’han estabilitzat al poble, i per un altre nous pobladors que han vist en el món rural una qualitat de vida que no troben a la ciutat.

R. LOMBARTE
Mitjans