Logotips d'organismes oficials

La malnutrició entre els adolescents, fil conductor d’un workshop dirigit als alumnes de batxillerat

L'experiència ha segut impartida per la investigadora i doctora Sara Estecha dins de l'assignatura d'anglès

Video Thumbnail
La malnutrició entre els adolescents, fil conductor d'un workshop dirigit als alumnes de batxillerat
La malnutrició entre els adolescents ha segut el fin conductor d'un workshop dirigit als estudiants de primer de batxillerat. Parlem de la segona part d'una experiència que ha impartit la investigadora i doctora del Matarranya Sara Estecha, en la qual professorat i alumnes han interactuat durant tot

La malnutrició entre els adolescents ha segut el fin conductor d’un workshop dirigit als estudiants de primer de batxillerat. Parlem de la segona part d’una experiència que ha impartit la investigadora i doctora del Matarranya Sara Estecha, en la qual professorat i alumnes han interactuat durant tota la sessió en anglès al voltant d’un concepte que afecte i preocupe la societat com és la malnutrició. Si durant una primera sessió, celebrada el passat mes de febrer, es va posar èmfasi, esta vegada s’ha incidit en l’alimentació entre els jóvens. Un contingut que Estecha ha introduït a través de la malnutrició entre la joventut del Pakistan, i que ha segut la investigació de la seua la tesi doctoral.

Precisament, Sara Estecha va concretar que «en esta segona sessió volia veure què saben els estudiants sobre malnutrició, què els hi ve al cap quan parlem de malnutrició i també mostrar-los què entenem els científics per malnutrició». A priori, pensem que la resposta és senzilla, però igual no ho és tant. Malnutrició vol dir que «estàs desnodrit» però també que «tens sobrepès o carència de micronutrients». És a dir, falta de vitamines i minerals. De fet, quan parlem de malnutrició, «ens centrem molt en l’alimentació, però és una qüestió molt més complexa» i que té diversos elements que orbiten al seu voltant.

I és que la malnutrició no sol depèn dels hàbits alimentaris, sinó també «del context en el que vius, del país on resideixes, del context polític del teu país o de la família i els amics… Inclús el barri en el que vius afecte en la malnutrició». També hi depenen l’activitat física i els nostres hàbits diaris. En el seu treball d’investigació, que s’ha centrat en els jóvens del Pakistan, Estecha va detectar que «els adolescents estan molt influenciats per les seues amistats», tant «en l’alimentació com a l’hora de tindre hàbits de vida saludables o menys saludables», com poden ser l’activitat esportiva o el fumar.

La dona i la ciència
El workshop que ha protagonitzat Sara Estecha té dos funcions. Per un costat, posar en valor la ciència i les dones científiques. Per un altre, treballar i interactuar en anglès. «Sincerament, m’he quedat molt sorpresa pel nivell d’anglès que tenen els estudiants de batxillerat» de l’IES Matarranya, els quals «han participat molt i ha segut un grup molt dinàmic». Al mateix temps, la investigadora i doctora va afegir que «el que perseguia és demostrar als jóvens que la ciència no és un home vell en bata blanca i amb una proveta al laboratori. La ciència és molt diversa i es pot fer des de diferents àrees. I la dona té un paper molt important i té molt a dir en la ciència».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans