Logotips d'organismes oficials

L’escola de Ràfels, reconeguda pel seu projecte de participació ciutadana ‘Nos Propomos!’

La consellera de Ciència i Universitat, Maru Díaz, va visitar el poble i va conèixer les necessitats de l'alumnat, entre ells un espai infanto-juvenil i una àrea per a fer activitat a l'aire lliure

La consellera Maru Díaz va conèixer de primera mà el projecte de participació ciutadana de l'escola de Ràfels. Foto: NDM

Els alumnes i el professorat de l’escola pública de Ràfels van rebre el passat dilluns 23 de maig una visita de luxe. I és que la consellera de Ciència, Universitat i Societat del Coneixement, Maru Díaz, va mantindre una trobada amb els xiquets de Primària de Ràfels per a descobrir, de primera mà, el projecte educatiu Nos Propomos! Esta iniciativa, que prepare l’alumnat per a una formació en ciutadania activa i crítica, propose solucions escolars a problemes reals, creant d’esta manera vincles entre escola, ajuntament, associacions i teixit empresarial. Un projecte que busque convertir els xiquets i xiquetes en agents del canvi. De fet, i sobre esta qüestió, la consellera Maru Díaz va dir que “les nostres aules han de ser capaces de formar ciutadans crítics i responsables per al desenvolupament dels seus municipis i ciutats, d’ensenyar valors i formar jóvens que posen cordura en els moments actuals que vivim”.

Sobre el projecte que ha impulsat l’escola de Ràfels, que està integrada dins del CRA Alifara, s’amague la figura de Rocío Vila, que ha estat la docent que ha gestionat este projecte. Al respecte, Vila va concretar que “a través de ‘Nos Propomos!’, el que busquem és crear ciutadans crítics i participatius de la vida pública i política del seu poble. Que s’escolte els estudiants, però a nivells més menuts, com pot ser infantil i primària, que també tenen veu, que representen el 15% de la població, i tot això pensant en un poble millor i buscar solucions a les necessitats que ells detecten a la seua població”. En una primera sessió, els xiquets van identificar aquelles necessitats que troben a faltar en el seu poble, com són un espai infanto-juvenil de caràcter intergeneracional, així com una àrea per a practicar exercici a l’aire lliure. A la segona sessió, celebrada aquell dilluns, van traslladar eixes necessitats al consistori.

Per a Vila, “des d’una ciutadania democràtica és molt important donar veu a la joventut, i també que se senten escoltats per gent important“, com en esta ocasió la consellera d’Universitat del Govern d’Aragó, que va estar acompanyada, entre altres, de la vicepresidenta de Comarca del Matarranya, Carmen Agud, i de l’alcalde de Ràfels, José Ramón Arrufat. “Per als xiquets, que la gent del seu poble els escolte, i que vinga gent important que s’emporte deures a casa, és molt important i demostre que el projecte ha valgut la pena”. La segona part del projecte ‘Nos Propomos!’, una vegada identificades les necessitats que troben a faltar els xiquets de Ràfels, va consistir en exposar en públic estes necessitats i traslladar-les-hi a les autoritats corresponents. Al respecte, Rocío Vila va afegir que “estic molt orgullosa per la seua calma, per la seua pronunciació i per la seua exposició en públic”.

Com va apuntar Maru Díaz, tant la conselleria d’Universitat com la corporació municipal s’emporten deures cap a casa, i el pròxim repte passe perquè les necessitats dels xiquets de Ràfels els resolguen i que els espais juvenils que necessiten siguen una realitat en el menor temps possible.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans