Logotips d'organismes oficials

El Govern d’Aragó propose rebaixar les taxes universitàries i els màsters per al pròxim curs

L'objectiu de l'executiu passe per avançar en la universalització de l'accés a l'educació superior

D'esquerra a dreta, la consellera d'Universitat, Maru Díaz, i el director general, Ramón Guirado. Foto: NDM

Els estudis universitaris tornaran a ser més assequibles el pròxim curs. El Govern d’Aragó plantege reduir les taxes universitàries per tercer any consecutiu, amb una incidència especial en les segones i terceres matrícules i en els màsters que habiliten per a l’exercici d’una professió. Al mateix temps, i d’acord amb esta proposta, es reduirà el preu per a fer l’avaluació d’accés a la universitat (EvAU). Així ho va comunicar el director general d’Universitats, Ramón Guirado, durant la reunió delegada del Consell General de Política Universitària, en el qual es troben el Ministeri d’Universitats i les comunitats autònomes, i que va abordar els preus públics per al curs 2022-2023.

Pel que fa als estudis de grau, els esforços per al pròxim curs a Aragó es concentraran en segones i terceres matrícules, amb una baixada mitjana del 10% en tots dos casos. El crèdit per a segones matrícules passarà a costar entre 30,55 euros (a les carreres més cares) i 17,65 (a les més barates); i 70,85 euros (experimentalitat 1) i 39 (experimentalitat 4) a les terceres. La proposta de preus públics és sensible, així, a les reivindicacions de l’estudiantat d’avançar cap a una universitat pública de qualitat que no exclogue les rendes més humils.

En el cas de les primeres matrícules, els preus es van reduir de forma significativa el curs 2020/2021, tornant als nivells de 2011. L’import del crèdit oscil·larà, per tant, entre els 21 i els 13,4 euros, en funció de l’experimentalitat del grau. Per als màsters habilitants, la rebaixa d’este curs serà de l’11%, després que el curs passat ja es van reduir de manera notable. A partir d’ara, el crèdit costarà 17,98 euros. Per la seua part, el preu dels no habilitants (37,40 euros) es manté per al pròxim curs. Quant a l’EvAU, les taxes d’inscripció a la prova baixaran un 21 per cent. Passaran a costar 100 euros, incloent-hi 2 exàmens de la fase voluntària, davant dels més de 124 actuals.

Serà el tercer curs consecutiu on es reduiran els preus públics per continuar avançant en la universalització de l’educació superior. El curs 2020-2021 van caure fins a un 9 per cent en la primera matrícula i un 6,5% la segona, per a les carreres més cares. Per al present curs, la rebaixa se concentre en segones i terceres matrícules de grau, amb rebaixes de fins al 3% en el preu del crèdit, i en el preu dels màsters habilitants, aquells que són obligatoris per a l’exercici d’una professió i que van minorar els preus un 22%. Aquestes rebaixes, juntament amb la política expansiva del departament de Maru Díaz, centren els esforços del Govern d’Aragó per assegurar l’accés a la universitat i eliminar barreres econòmiques.

REDACCIÓ
Mitjans