Logotips d'organismes oficials

Aragó recupera plena normalitat en l’inici del nou curs escolar, que comença el 8 de setembre per a 157.504 estudiants

Educació estrena 19 nous cicles d'FP i 8 cursos d'especialització, aconseguint 82 noves titulacions des de 2019

Rueda de Prensa de inicio del curso 2022-2023. | Foto: NDM

Un total de 157.504 escolars; 104.109 pertanyents al segon cicle d’Educació Infantil (3-6 anys) i de Primària i 53.395 estudiants d’Educació Secundària Obligatòria, començaran el curs el pròxim 8 de setembre en els centres públics d’Aragó. Un curs en el qual s’aprecia el descens de natalitat que experimenta la Comunitat Autònoma ja que, en el cas de 1° d’Infantil, s’incorporen al sistema educatiu 334 xiquets menys de 3 anys que el passat curs.

El nou curs escolar estarà marcat per l’entrada en vigor del nou currículum, que este any escolar s’implantarà en els cursos imparells de diverses etapes educatives: primer, tercer i cinquè de Primària; primer i tercer de Secundària; primer de Batxillerat i els cicles formatius de grau bàsic. Tota implantació dels canvis derivats d’una Llei orgànica requereix del seu temps per a assimilar les diferències i posar-les en pràctica. Per això, tots els centres educatius compten amb els cursos acadèmics d’entre 2022-2025 per a aplicar els canvis.

Pel que respecta al desenvolupament del nou currículum, a Aragó, el Departament d’Educació, Cultura i Esport ha apostat per equilibrar en les optatives les matèries STEM i les matèries relacionades amb les Humanitats i les Ciències Socials. Així, en l’àmbit de les Humanitats i Ciències Socials el currículum atorga un major pes a la Filosofia del qual tenia fins ara. A més, s’ha incorporat també la matèria d’oratòria i taller d’escriptura i una matèria per a estudiar el llegat cultural aragonès. En l’àmbit STEM es realitza una innovació curricular en introduir qüestions com la robòtica o els models matemàtics per a interpretar, per exemple, l’evolució de pandèmies.

Este curs suposa el tancament d’un cicle de quatre anys en què el Govern d’Aragó durant el qual el Departament d’Educació, Cultura i Esport no sols ha executat la totalitat del Pla d’Infraestructures aprovat en 2016 sinó que ha contractat a més de 850 docents i ha recuperat l’extensió de nomenaments d’interins fins al 31 d’agost, permetent recuperar el cobrament íntegre de les retribucions d’este col·lectiu els mesos d’estiu. D’altra banda, s’ha aprovat també la incorporació dels interins de curs complet el primer dia hàbil de setembre.

En les últimes dos legislatures, el Departament ha incrementat el seu pressupost en quasi un 28,3%, passant dels 888 milions de pressupost en 2014 als 1.100 milions de l’exercici 2022. Este creixement ha permès impulsar les prioritats del Govern: infraestructures educatives, FP i escola rural.

A més, el Govern d’Aragó continua amb la seua aposta per la innovació educativa i la conciliació de les famílies amb iniciatives com el Pla Corresponsables que, enguany, duplica el nombre de beneficiaris. Almenys 280 centres oferiran estos serveis.

Una altra de les prioritats del Govern d’Aragó és l’escola rural. Per al responsable de l’Educació aragonesa “mantindre una escola oberta en un municipi significa no sols garantir l’escolarització dels alumnes que viuen en el municipi sinó també mantenir i impulsar altres serveis que es generen entorn de l’escola i que beneficien a tots els ciutadans d’aqueixos entorns”.

El Departament d’Educació, Cultura i Esport estrenarà el pròxim curs 2022-2023 un total de 19 nous cicles de Formació Professional en centres sostinguts amb fons públics (6 de grau superior, 7 de grau mitjà i 6 de grau bàsic), vinculats als sectors econòmics més importants de cada zona. Estos nous cicles venen a sumar-se als 19 que es van implantar el passat curs (12 de grau superior, 6 de grau mitjà i 1 d’FP bàsica).

Pel que respecta a la Formació Professional en línia, Aragó oferirà este curs dos nous títols que s’afigen als 20 ja oferits en el curs 2021 2022 en esta modalitat. Respecte a la FP Dual, el Departament d’Educació ha autoritzat 98 projectes de per al curs 2022/2023, una xifra rècord, que sumen 459 places en centres públics i concertats. Estes titulacions combinen l’estudi del segon curs del cicle formatiu o curs d’especialització i un lloc de treball remunerat en una de les més de 300 empreses involucrades.

REDACCIÓ
Mitjans