Logotips d'organismes oficials

La paleontologia protagonitza el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència

L'aula de Pena-roja de Tastavins va acollir diverses activitats impulsades per la científica Jara Parrilla

Video Thumbnail
Una paleontòloga per al Dia de la Dona i la Xiqueta a la Ciència
L'11 de febrer va ser el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, per la qual cosa dilluns passat, les nenes i els nens de Pena-roja van tenir un dia molt especial. Tot i que alguns dels nens i nenes del municipi estan celebrant la setmana blanca, el CRA Tastavins, a la seua aula de Pena

L’11 de febrer va ser el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, per la qual cosa dilluns passat, les nenes i els nens de Pena-roja van tenir un dia molt especial. Tot i que alguns dels nens i nenes del municipi estan celebrant la setmana blanca, el CRA Tastavins, a la seua aula de Pena-roja, no va voler perdre l’oportunitat de commemorar este dia. Jara Parrilla, veïna del poble i paleontòloga del grup Aragosaurus de la Universitat de Saragossa, tenia preparades unes xerrades sobre els dinosaures i la paleontologia perquè l’alumnat pogués conèixer de primera mà el treball d’una dona en este camp. “Havien estat estudiant els dinosaures el trimestre anterior, i així feiem una mica de repàs aprofitant que jo soc d’aquí i que tenien l’opció de conèixer-ho de primera mà”, comentava Jara Parrilla. Han etat unes xerrades que han rebut els de primària i els d’infantil, amb molta implicació per part de tot l’alumnat.

Va ser un dia per promoure la igualtat de gènere i la participació de nenes i dones a la ciència, un dia per “reivindicar la feina que fan les dones en este camp, que som perfectament capaçes d’entrar en este món i fomentar també les vocacions científiques entre les nenes del col·legi”, afegia Parrilla. Un biaix que va millorant en este camp i que a la paleontologia també es deixa veure, Jara Parrilla comentava que “hi ha força igualtat en quant a dones dedicades a la paleontologia, però crec que hi ha un biaix”, ja que “el món dels dinosaures està encara més enfocat als homes, almenys a Espanya, i en els mamífers o coses més petites com els microvertebrats o altres tipus de fòssils potser hi ha més dones treballant en estos camps”.

En este municipi, on hi ha una de les seus de Dinòpolis Terol, hi ha molta afició entre les nenes i els nens pels dinosaures. Afició que han sabut fomentar per impulsar la ciència entre tots els alumnes. Jara Parrilla és paleontòloga especialista en rèptils marins i divulgadora científica. En este moment està treballant com a assessora científica en dos grans projectes, un dels quals és Dinòpolis Terol i l’altre al Museu Paleontològic de Galve, a més, realitza diferents excavacions a la província de Terol sent directora en dos dels jaciments. Jara Parrilla aclaria que “de cara al bon temps excavarem, en estos moments estem fent la preparació dels fòssils i fent l’estudi dels jaciments”. D’altra banda, també està ara treballant amb diferents fòssils de cocodrils per a properes publicacions.

ISABEL APARICIO
Mitjans