Logotips d'organismes oficials

Set jóvens parlen sobre el suïcidi en un vídeo de prevenció impulsat per la Diputació

Al llarg del primer trimestre d'este curs s'ha impulsat un programa educatiu i de prevenció amb 'Psicara Psicología' i 'Asapme' que ha arribat a 1.700 alumnes de secundària, primària i infantil

Diputació, entitats i alumnes durant la presentació del documental sobre prevenció al suïcidi. Foto: NDM

Set jóvens de diferents punts de la província parlen sobre el suïcidi en un vídeo emmarcat a la campanya de prevenció que ha impulsat la Diputació Provincial. Els protagonistes han participat als tallers de prevenció del suïcidi que es van viure al llarg del primer trimestre del present curs escolar a través d’esta campanya que ha arribat a 13 instituts i a 16 centres d’educació infantil i primària. El programa s’ha traduït en 78 xarrades impartides pels professionals de ‘Psicara Psicología’, que han arribat a 945 estudiants i més de 300 docents d’educació secundària, així com 116 xarrades més amb 845 escolars, 293 docents i 115 familiars de primària que ha organitzat l’Associació Salut Mental Teruel, ‘Asapme‘.

La diputada de Benestar Social, Rosario Pascual, va recalcar durant la presentació del documental que «al vídeo, el que hem pretès és que siguen els mateixos jóvens els protagonistes de la campanya perquè pogueren transmetre els aspectes necessaris per a parlar del suïcidi». L’acte de presentació, que es va viure el 20 de febrer passat, va comptar amb la presència de Javier Ibáñez i Marta Borrás, psicòlegs de Psicara Psicología i Asapme, respectivament, així com tres dels set participants al vídeo: Cruz Lacaba, Lydia Gallego i Inés Peinado. En este sentit, Pascual va reconèixer que, a través de les seues paraules i mirades, els protagonistes exposen els senyals per identificar si algú s’està plantejant el suïcidi i «ens expliquen com estendre una mà i com ser capaços d’ajudar».c

Per la seua part, Javier Ibáñez va agrair la iniciativa de la Diputació per «haver impulsat este projecte», i va destacar la importància de «poder portar estes iniciatives al medi rural, perquè hi ha vegades que alguns recursos se centralitzen més en certes zones», i «abastar el territori íntegrament ens fa especial il·lusió». Ibáñez va recalcar que el fet que siguen els mateixos adolescents els que apareixen al vídeo permet a altres jóvens sentir-se identificats amb ells i amb els missatges, facilitant la difusió del vídeo al seu entorn. «D’esta manera, encara que natres hem treballat principalment amb la població adolescent, hem aconseguit que estos missatges claus en prevenció del suïcidi servixquen per previndre-ho a tota la població», va emfatitzar el psicòleg.

Els participants, Nelly Bravo, Pablo Soriano, Valero García, Jasmine Alexandra, Cruz Lacaba, Lydia Gallego i Inés Peinado, van ser seleccionats per l’interès i proactivitat que van mostrar als tallers i procedeixen de les comarques del Baix Aragó, Serra d’Albarrasí, Baix Martín i Jiloca. Per a la gravació es van reunir el 17 de desembre passat a la seu de Psicara Psicología, a la capital provincial, on també van tindre un espai per compartir tot el que s’ha après. A la vegada, es va convidar que els familiars que els van acompanyar visqueren una visita guiada per la ciutat i la seu central de Dinópolis. A través d’esta campanya de prevenció, finançada per la Diputació amb 50.000 euros, entre Psicara Psicología i Asapme s’han fet pràcticament 200 xarrades a més de 1.700 alumnes de la província.

Tallers de prevenció del suïcidi
Als tallers impulsats per Psicara Psicologia als instituts, els i les jóvens han pogut descobrir ferramentes amb les quals ser capaços de detectar en ells mateixos i altres persones senyals d’alarma que puguen desencadenar un suïcidi, i com reaccionar davant d’estos senyals, entre d’altres qüestions. Per la seua part, Asapme ha impulsat tallers on els escolars han après sobre les emocions i la gestió emocional, sobre aspectes de la salut mental i les variables que hi influeixen, com el bullying, així com estratègies d’actuació i protecció. Des d’Asapme, la psicòloga Marta Borrás va ressaltar la gran acollida que ha tingut la campanya «tant entre els escolars com entre els pares i els professors. Entenem que este projecte és necessari i hem vist que realment cal perquè moltes famílies s’han vist sense saber què fer o sense saber a qui demanar ajuda».

Video Thumbnail

Campaña de prevención del suicidio. Hablemos del suicidio.

Set jóvens de diferents punts de la província parlen sobre el suïcidi en un vídeo emmarcat a la campanya de prevenció que ha impulsat la Diputació Provincial. Els protagonistes han participat als tallers de prevenció del suïcidi que es van viure al llarg del primer trimestre del present curs escolar

REDACCIÓ
Mitjans