Logotips d'organismes oficials

En joc els auxiliars d’educació especial dels CRAs del Matarranya

Les retallades des del Departament d'Educació i el nou conveni posen en perill la inclusió educativa

El curs passat els CRAs del Matarranya comptaven amb vuit auxiliars. NDM

Des del Departament d’Educació del Govern d’Aragó s‘han reduït 105 auxiliars d’educació especial a la comunitat autònoma. Esta retallada de personal és la conseqüència d’un conveni signat el mes de març passat, pel qual estos treballadors no poden fer una jornada laboral menor a 27,5 hores setmanals. Cosa que repercutix de forma negativa als col·legis petits, normalment assentats a les zones rurals, com és el cas dels Col·legis Rurals Agrupats (CRA).

Este reajustament provoca la pèrdua de les vuit places designades als CRAs del Matarranya, ja que eren mitges jornades. Són, concretament, dos auxiliars al CRA Algars, dos més al Tastavins, un a l’Alifara i tres al Matarranya. Cira Bel, directora del CRA Tastavins, ens explica que els equips directius dels quatre CRAs portem treballant junts des del mes d’agost. Hem enviat escrits conjunts i queixes a diferents departaments”, ja que “ens van dir que eren motius purament econòmics”. Unes queixes que també s’han traslladat tant a ajuntaments com a la Comarca del Matarranya. Segons ha pogut saber este mitjà, des del departament d’Educació estan treballant per resoldre esta reducció de places i aviat sortirà una tercera convocatòria per a auxiliars d’educació especial.

Des del CRA Tastavins expliquen que “les auxiliars estaven contractades per hores, depenent de les necessitats de l’alumne, i esta resolució que amplia obligatòriament la jornada laboral a totes estes auxiliars repercutix en que no es pot contractar tan personal com hi havia. Per tant, han retallat als centres on menys hores d’auxiliars tenien assignades. És a dir, els centres petits on tenim un o dos alumnes per poble”.

Estes places són indispensables. Als CRAs del Matarranya es traduïx en “9 alumnes que necessiten una ajuda especial i que tenen una resolució en què s’especifica que requerixen un auxiliar per desenvolupar-se en una aula ordinària”. En cas contrari, “un altre docent del CRA s’haurà d’encarregar de les funcions esmentades”, cosa que repercutix directament a tot l’alumnat.

ISABEL APARICIO
Mitjans