Logotips d'organismes oficials

La Comarca del Matarranya aprove el reglament i l’ordenança del nou Pla Corresponsables

La previsió és iniciar el servei a partir d'octubre. Enguany arribarà a més pobles i deixarà de ser gratuït. El preu mensual per xiquet s'ha fixat en 25 euros

Monitora i xiquets de Pena-roja del Pla Corresponsables del curs escolar 2022/23. Foto: R. Lombarte

La tarde del dimecres 30 d’agost es va celebrar nova sessió plenària de Comarca del Matarranya. I en ella es van tractar diferents punts relacionats amb els serveis que es presten des de l’administració comarcal. De fet, i per unanimitat, la Comarca va aprovar el reglament i les ordenances fiscals del nou Pla Corresponsables, que de cara al nou curs escolar arribarà a més municipis del territori però deixarà de ser gratuït. L’èxit que ha tingut esta iniciativa, i que el curs passat va començar a rodar per les escoles de la Vall del Tormo, Pena-roja i Queretes, ha animat el consell comarcal a seguir prestant este servei de monitors, a través del qual es busque conciliar la vida familiar i la vida laboral. De fet, des dels Serveis Socials de la Comarca han fet este estiu un sondeig entre les famílies del Matarranya per a valorar la continuïtat del Pla Corresponsables. I segons han confirmat fonts de la Comarca, 10 municipis estarien interessats en oferir el servei. La previsió és començar el Pla Corresponsables a partir d’octubre. Ara bé. Per motius pressupostaris, el servei deixarà de ser gratuït. Este curs, tal com apareix contemplat a les ordenances, el Pla Corresponsables tindrà un cost de 25 euros per xiquet al mes.

Fernando Camps és president al consell comarcal del Matarranya i va recordar que «des de la Comarca tenim intenció de continuar amb el Pla Corresponsables. El curs passat es va posar en marxa en alguns municipis. Però enguany la demanda s’ha disparat», i molts més pobles han mostrat interès en tindre este servei de monitor. El pressupost que arribarà procedent de la DGA serà d’uns 42.000 euros, diners insuficients per a sufragar el cost total del servei, que principalment van destinats a la contractació dels monitors. D’aquí que «hem decidit crear una taxa al mes de 25 euros per usuari», i s’aplicarà també un canon per ajuntament beneficiari per acabar de sufragar el cost total del servei. Des de la Comarca calculen que el Pla Corresponsables ascendirà a uns 70.000 euros. Camps va destacar que «el servei és molt útil», i així ho demostre l’augment de peticions d’un curs a l’altre. En alguns pobles, com ara a Queretes, enguany hi ha 23 xiquets d’infantil i primària interessats en este servei. Pel que fa a professionals qualificats per a oferir el servei de monitor, des de la Comarca del Matarranya van reconèixer que tenen el personal buscat per a prestar el servei a tots els municipis on s’ha sol·licitat

 

Diners per a l’Escola d’Adults

En la mateixa sessió plenària es va parlar també de l’Escola d’Adults, i la Comarca va acordar recuperar les aportacions econòmiques que feia a este servei comarcal, una partida que va desaparèixer dels últims pressupostos. De fet, i segons va dir Fernando Camps, «des del moment que vam entrar a Comarca, vam considerar oportú dotar de pressupost l’Escola d’Adults». D’esta manera, Comarca del Matarranya aportarà la mateixa proporció econòmica que els ajuntaments en el finançament d’este servei, en el qual també hi posen diners la Diputació i el Govern d’Aragó. Des del nou equip de govern també van avançar que la intenció és convidar a la nova consellera d’Educació a conèixer el Matarranya, i explicar-li com es treballe a casa nostra, on tenim alguns serveis educatius mancomunats. És el cas de l’Escola d’Adults i del Pla Corresponsables, però també de l’Escola Infantil ‘Sagalets’, la qual este curs es mantindrà amb 10 aules. De fet, l’educació preescolar serà la més matinera, i este mateix dilluns (4 de setembre) començarà el curs a ‘Sagalets’ i a les escoles infantils de Calaceit i Vall-de-roures.

 

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans