Logotips d'organismes oficials

Les escoles comencen amb la LOMLOE a tots els cursos i menys auxiliars

Els quatre CRA que hi ha al Matarranya han començat el curs sense els reforços en educació especial

Alumnes del col·legi Vicente Ferrer Ramos esmorzant durant el primer pati del curs 2023/2024. Foto: I. Aparicio

El 7 de setembre va ser el primer dia d’este nou curs escolar 2023/2024. Un inici marcat per diverses novetats. I és que la reforma de la llei educativa LOMLOE s’acaba d’estendre a tots els cursos. Cal recordar que la LOMLOE es va implantar l’any passat als cursos d’infantil, 1r, 3r i  de primària, mentre que este any els ha tocat el torn a 2n, 4t i Lorenzo Latorre, director del col·legi Vicente Ferrer Ramos, aclaria que “no és una reforma que canvie grans coses, però sí que hi ha modificacions curriculars, d’àrees, de continguts i sobretot assenta el treball per competències”. Per la seua banda, Cira Bel, directora del CRA Tastavins, comentava que “un dels canvis principals és que s’estructura en cicles, per la qual cosa només es pot repetir curs a 2n, 4t i “. A més, a  i  s’incorpora la nova assignatura ‘Educació en valors socials i ètics’ i desapareixen les notes numèriques i tornen l’insuficient, suficient, bé, notable i excel·lent.

D’altra banda, un problema que preocupa molts docents, és que el mes d’agost passat es van reduir a 105 els auxiliars d’educació especial a la comunitat autònoma d’Aragó. Esta retallada és conseqüència d’un conveni signat el mes de març, pel qual estos treballadors no poden fer jornades laborals menors de 27,5 hores setmanals. Cosa que repercutix de forma negativa sobretot a col·legis petits, normalment assentats en zones rurals. És el cas dels Col·legis Rurals Agrupats del Matarranya, en esta zona s’han perdut les 8 places que pertanyien als CRAs Algars, Tastavins, Alifara i Matarranya. “A finals d’agost ens van dir que la gent ja s’havia establert en els seus llocs polítics i que se solucionaria”, afirma Bel. Però ha començat el curs i estos centres no compten encara amb auxiliars.

Esta mateixa setmana s’han convocat 86 de les 105 places retallades, que des de DGA esperen tenir assignades la setmana que ve. Per sort, en el cas del Col·legi Vicente Ferrer Ramos mantenen la plaça d’auxiliar de 27,5 hores. Però els CRAs de la comarca del Matarranya, encara no en saben res. “Veiem que això es va allargant, pensàvem que es podrien incorporar a finals de setembre i veiem que fins a l’octubre o, fins i tot, el novembre no ho faran”, es lamenta la directora del CRA Tastavins i afegix que “els auxiliars són necessaris, ja que quan tens algun alumne amb algun problema, impedix que el mestre puga treballar amb els altres”. Per exemple, en el cas de l’aula de Fondespatla, on hi ha un alumne amb necessitats especials, la resta de mestres són els que han d’assumir les funcions que corresponen a l’auxiliar, fet que repercutix en el temps que els professors poden dedicar als altres alumnes. “Esperem que ens concedisquen els auxiliars, perquè els necessitem”, sentencia Bel.

ISABEL APARICIO
Mitjans