Logotips d'organismes oficials

El Plan Corresponsables de Comarca arribe a nou pobles i sume 80 matriculats

La proposta, que serà de 10 hores a la setmana, tindrà 11 monitors. A la Vall del Tormo, Pena-roja, Queretes i Valljunquera, que van tindre 'Corresponsables' el curs passat, s'hi sumen ara Beseit, Calaceit, Fontdespatla, La Portellada i Massalió

L'aula de Pena-roja està al complet i s'està donant el servei de monitor al local dels jubilats. Foto: R. Lombarte

Des d’este dilluns, 2 d’octubre, Comarca del Matarranya ha posat en marxa el seu Plan Corresponsables. Parlem d’un servei comarcal que el curs passat, i com a pilot, ja es va desplegar per alguns municipis del Matarranya, i que enguany arribarà a un total de nou poblacions. A la Vall del Tormo, Pena-roja, Queretes i l’escola infantil de Valljunquera s’hi afegeixen este curs Beseit, Calaceit, Fontdespatla, La Portellada i Massalió, donant cobertura a 80 alumnes de les escoles rurals de la comarca i ocupant a 11 monitors. Cada municipi té un monitor, exceptuant Queretes, que en tindre 19 xiquets matriculats al servei ni corresponen dos, i la Vall del Tormo, que en tindre algun xiquet amb necessitats especials i 11 alumnes, també ha reforçat el servei. Parlem d’un projecte important i molt demanat, que busque conciliar l’horari escolar i l’horari laboral, i que a petició de les AMPES de les escoles es desplegue de 2 a 4 de la tarde. En aquell horari, i sempre portant-se el menjar de casa, els xiquets també aprofiten per a dinar. En el cas de l’escola infantil de Valljunquera, el Plan Corresponsables també és de 10 hores a la setmana, repartides entre els matins de 8 a 9 hores i la tarde de dimecres de la 1 a les 6 de la tarde.

Gemma Aparicio és directora tècnica de Serveis Socials a Comarca del Matarranya, qui explique que «a l’estiu vam fer un sondeig inicial per a saber l’interès i els alumnes que podrien eixir» per a un nou Plan Corresponsables. La convocatòria ha segut un èxit. De fet, Aparicio va entendre que «més que una necessitat, este Plan Corresponsables està pensat per ajudar a la conciliació de les famílies. Dins de l’horari escolar, en el món rural queden uns forats que no està cobrint cap servei. I des de Comarca, sempre a instància de les AMPES, vam decidir trobar una solució». Un Plan Corresponsables que és possible gràcies a les aportacions que fa el Govern d’Aragó a través de l‘Institut Aragonès de la Dona, la quota de 25 euros al mes que pagarà cada xiquet i un cànon que assumiran els municipis adherits al servei. Aparicio va explicar que «les ciutats tenen més serveis, més opcions», com si al món rural hi hagués uns horaris laborals diferents a la ciutat. «I això no és així». De fet, en 9 de les 14 escoles que hi ha al Matarranya (exceptuant la seua capital, Vall-de-roures, que té servei de menjador escolar), les AMPES han considerat oportú adherir-se al servei de Plan Corresponsables perquè algunes famílies ho necessiten.

Una de les grans preocupacions a l’hora d’impulsar este servei era trobar monitors suficients per als nou municipis que s’adherien al Plan Corresponsables. «Són poques hores al dia i no resulte fàcil trobar professionals. Però els tenim a tots». Un Plan Corresponsables que ha començat este octubre i que s’allargue tot el curs escolar. Un dels principals canvis d’este curs és que el servei deixe de ser gratuït. De fet, la directora tècnica de Serveis Socials de Comarca va entendre que «hem volgut que el servei sigue assequible per a les famílies, però que al mateix temps els usuaris el valoren. Això és un servei, no un negoci». D’aquí que s’ha assignat una quota mensual de 25 euros per xiquet, poc més d’un euro al dia. Fa unes setmanes, la Comarca va aprovar les ordenances del nou servei i un reglament amb el seu procés d’inscripció i la corresponent llista d’espera. De moment, no hi ha xiquets en llista d’espera, i entre les nou poblacions s’està atenent a un total de 80 usuaris.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans