L’EOI Alcanyís omple una tercera línia del C2 de català i bat el seu rècord d’alumnat
Enguany hi ha matriculats 125 estudiants, convertint-se en l'escola de català de referència a l'Aragó
L’assignatura de català no pare de generar interès a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) d’Alcanyís. Després de la llarga llista d’espera que es va produir a inicis de curs, sobretot a l’assignatura de C2, que és una formació avançada que a Aragó únicament es pot cursar a Alcanyís, finalment s’ha fet una extensió de matrícula i s’ha passat de dos a tres línies. Per tant, el nombre total d’alumnes que estudien català a l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alcanyís ha arribat este curs a les 125 matrícules, tot un rècord. En concret, trobem tres aules (25 alumnes per classe) del C2 en règim de semipresencialitat, una aula (ampliada a 31 estudiants) que fan el segon curs del C1, i una aula (integrada per 20 alumnes) on s’imparteixen de forma combinada les assignatures de B2 i el primer curs de C1. Això ha comportat una ampliació d’hores de professorat, que enguany té una professora a temps complert i un segon professor a dos terços de jornada. Alcanyís s’ha convertit d’esta manera en l’escola de referència de l’assignatura de català a Aragó. A la nostra comunitat també tenen oferta reglada Saragossa i Montsó, amb l’aula adscrita de Fraga.
Pepa Nogués és docent de català a l’EOI Alcanyís, i va reconèixer que «estem molt contents i molt agraïts per la resposta de la gent a la nostra proposta formativa. Vam començar el curs oferint un únic grup de C2, que va tindre una súper demanda en el període de preinscripció», i que es va traduir en més de 80 persones per a únicament 25 places. Nogués va afegir que davant d’esta alta demanda «es va impulsar una segona línia». Però finalment, «i com des de l’administració han vist que els números cantaven, hem aconseguit una ampliació d’hores amb un segon professor i ara oferim una tercera aula de C2 que també tenim completa». D’esta manera, Alcanyís s’ha convertit «en l’avantguarda de l’assignatura de català a l’Aragó», amb més alumnes que mai i apostant «per nivells alts». De fet, Pepa Nogués va considerar que el secret i l’èxit d’esta elevada matrícula es deu «a la necessitat que tenen certs sectors de la població» en aprendre la llengua, però sobretot «a la bona lectura que van fer les professores antecessores de l’assignatura a Alcanyís, que van considerar que calia apostar per ofertar nivells alts a l’Escola Oficial d’Idiomes».
En el cas de C2, l’assignatura s’està impartint en règim de semipresencialitat, de forma que les classes es poden seguir de manera telemàtica. Sobre esta qüestió, Pepa Nogués va recordar que «dels dos dies de classe a la setmana, un d’ells tenim les classes i l’altre es tradueix en treball autònom a casa». Per tant, «aprofitem esta segona sessió, en la qual no tenim l’alumne present, per a repetir les classes online. D’esta forma, els alumnes poden vindre físicament a classe, seguir-nos via online o poden seguir el curs a través de la plataforma digital, on anem penjat tots els continguts i poden treballar de forma autònoma». Pel que fa a la procedència de l’alumne, Pepa Nogués va entendre que esta semipresencialitat fa que «tinguem estudiants de tot arreu. Molts de València, alguns de Catalunya, però la major part cal dir que són del Matarranya o municipis castellanoparlants del Baix Aragó, que veuen en el català una opció interessant que els pot obrir moltes portes». També tenen bastants alumnes que han estudiat al IES Matarranya o al IES Bajo Aragón, i que ara, a la universitat, «aposten per estudiar català a casa» via telemàtica.