‘Tinc la llengua molt llarga’, una vistosa iniciativa educativa
Tots els centres educatius on s'impartix català participen en este projecte lingüístic i col·laboratiu
Els centres educatius del territori de parla catalana d’Aragó han engegat una bonica iniciativa: ‘Fem llengua, tinc la llengua molt llarga‘. Es tracta d’un projecte col·laboratiu entre totes les escoles on s’imparteix l’assignatura de català i que unix llengua i costura. Els alumnes d’estos centres seleccionaran les paraules del seu idioma matern que més els agraden i entre tots cosiran una llarga llengua. El procés de creació s’allargarà fins a Setmana Santa i passarà per tots els centres, també els del Matarranya, i els estudiants compondran a cop d’agulla esta llengua simbòlica que unix tots estos pobles de la Franja.
Durant l’acte que va tindre lloc a l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) d’Alcanyís pel Dia de la Llengua Materna es va presentar el projecte. Allí es va poder veure l’inici de la ‘llengua de fil de llana’ que ja han teixit al centre educatiu de l‘IES la Llitera de Tamarit. Uns trossos de llengua de diferents colors que s’uniran els uns amb els altres conformant una llengua única, però variada perque vol visualitzar la riquesa i singularitat del parlar de de tota la Franja. També es van poder llegir les primeres paraules boniques escollides pels estudiants, que les van dibuixar amb cuidades cal·ligrafies a l’estil ‘lettering’. Entre totes les exposades hi destacaven: morisec, trunfes, cotxe, mansana, magre, natros, xicarró, pataca, estorrull o alacets.
Pepa Nogués, professora de català de l’EOI, definia l’activitat com a “molt simpàtica, perquè van teixint un fil entre tots per construir una gran llengua que siga ben visible”. I va explicar que per visibilitzar i posar en valor la importancia de les llengües maternes ho han volgut fer “a través de la recuperació de la tècnica ‘del punt de gantxo’ de les nostres iaies, que son les que millor han conservat la nostra llengua”. A més, la professora destacava la importància d’este tipus d’iniciatives perquè “la llengua segueixi viva, perquè de mica en mica es va perdent, i entre tots hem de treballar per conservar-la”. Un cop cosida tota la llengua, juntament amb totes les paraules recopilades, es conformarà una exposició que recorrerà tots els centres participants fins a final de curs.