Logotips d'organismes oficials

Ha començat el repartiment de fruita setmanal a moltes escoles de la comunitat autònoma

Esmorzars saludables és el que, un any més, promou el Govern d'Aragó a través del Programa Escolar de Consum de Fruita. 98.000 alumnes de 380 centres escolars d'Aragó es beneficien del programa.

Video Thumbnail
Ha començat el repartiment de fruita setmanal a les escoles d'Aragó
Un any més arrenca el 'Programa escolar de consum de fruites, hortalisses i llet', que duu a terme el departament d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació del Govern d'Aragó. L'objectiu és fomentar una dieta saludable entre els més menuts i que contribueixi així a disminuir l'obesitat infantil i les s

Un any més arrenca el ‘Programa escolar de consum de fruites, hortalisses i llet‘, que duu a terme el departament d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació del Govern d’Aragó. L’objectiu és fomentar una dieta saludable entre els més menuts i que contribueixi així a disminuir l’obesitat infantil i les seues malalties associades. Aproximadament 98.000 alumnes de 380 centres escolars d’Aragó es beneficien del programa per fomentar una dieta saludable des d’edats primerenques.

Els centres escolars que participen en este programa, reben de forma setmanal, peres, plàtans, mandarines o pomes, entre d’altres. Un programa que arriba als diferents municipis del territori aragonès. Sent fonamental el repartiment als Col·legis Rurals Agrupats (CRA), per arribar així al major nombre de xiquets i xiquetes possibles al medi rural. Jesús Sarroca, secretari del Col·legi Rural Agrupat (CRA) Tastavins explica que “el programa de la fruita escolar, està dins de la xarxa d’escoles promotores de salut, a la qual pertany el col·legi. Per tant, si estàs associat a esta xarxa, reps fruita de temporada. Normalment, de forma setmanal durant el segon i tercer trimestre es repartixen a l’hora del pati. Tot i que hi ha setmanes que ni hi ha repartiment”.

Este programa, a més, oferix un altre tipus d’activitats a les quals es poden inscriure els centres educatius que estan dins de la xarxa d’escoles promotores de la salut. Sarroca explica que “proposen activitats en què podem participar les aules des d’infantil fins a 4t de primària, altres vegades hem anat a un hort ecològic o una explotació agrària”.

El Programa Escolar de Consum de Fruita és una ajuda, però des de les escoles es recorda que “les criatures menjaran el que els posen els seus pares” i a les cases
“hi ha de tot”. El secretari del CRA Tastavins afirma que “hi ha famílies que sí que estan conscienciades i d’altres que no”, a la qual cosa afegix que “passem tota la informació als pares, per si a més de la fruita, volien portar alguna cosa més per esmorzar, i que si no els agrada la fruita que els porten del programa, en poden portar una altra que sí que els agrade”, però al final “són les famílies les que decidixen.”

L’any passat, no es va incloure els estudiants d’infantil a este programa de conscienciació. Enguany, esta franja d’edat sí que està contemplada en el repartiment, però no es repartix cada setmana. Segons el calendari consta de 9 entregues d’una peça de fruita per alumne. I és que hi ha algunes setmanes que no hi ha repartiment si “coincidixen que hi ha pont o hi ha festa a Saragossa i després hi ha altres setmanes que directament no hi ha fruita”.

Així mateix, el programa també contempla la distribució de racions de llet i iogurt a aquells centres que així ho han sol·licitat. El començament d’esta distribució de productes tindrà lloc les pròximes setmanes.

La nutrició saludable i equilibrada, és essencial per a una bona qualitat de vida, és per això que este programa, promogut pel Govern d’Aragó, i que compta amb un pressupost en conjunt superior als 600.000 euros finançats per fons europeus, té com a objectiu millorar els hàbits alimentaris i la qualitat de vida als més menuts.

ISABEL APARICIO/REDACCIÓ
Mitjans