Logotips d'organismes oficials

L’Escola de Música de Calaceit destine les seues audicions solidàries a l’associació Jeroni de Moragas

L'entitat, ubicada a Móra d'Ebre i vinculada a Calaceit per una veïna, es va fundar per acompanyar les persones amb discapacitat al llarg de la seua vida

Les audicions solidàries de l'Escola de Música s'han fet durant tres dies. Els diners es destinaran a l'associació 'Jeroni de Moragas'. Foto: NDM

Al llarg de la setmana passada, l’Escola Municipal de Música de Calaceit va celebrar les seues audicions solidàries, que cada edició van dirigides a una entitat o associació diferent. Enguany, els diners que s’han recollit al llarg d’estes sessions s’han destinat a Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre, una associació que acompanye les persones amb discapacitat al llarg de la seua vida i que està vinculada a Calaceit a través d’una usuària del poble. La directora de l’escola és Eva Abás, i va concretar que “ha anat tot bastant bé. Són unes audicions que solem fer al llarg del segon trimestre, que és una mica més llarg que els altres, i intentem que tingue una finalitat solidària, a poder ser amb gent del territori o entitats de proximitat”. En edicions prèvies s’ha treballat, per exemple, amb famílies d’acollida, amb la protectora d’animals d’Alcanyís o amb entitats que treballen l’autisme. Una manera de cooperar amb associacions a través de la música i on tota ajuda sempre és benvinguda. Finalment, van aconseguir reunir 335€ que ja han donat a l’associació.

Abás va detallar que “les audicions han anat prou bé. Tenim la sort que als nostres concerts sol acudir bastanta gent”. Molta gent del poble “està vinculada als nostres alumnes i això mou molt de públic. Els tres dies van anar molt bé”. Estes audicions, igual com les del Festival de Nadal, es fan en format reduït. Durant el primer dia, “el protagonisme va ser per a les agrupacions, i es va incloure també algun duo de guitarres. La segona jornada va ser pràcticament exclusiva de guitarres, encara que vam tindre també el combo adult. I el tercer dia es va dedicar a les bateries, els teclats i els combos infantils”. Un format diari de poc més d’una hora de concert que serveix també per a veure com evolucionen els alumnes. L’Escola de Música de Calaceit, que està integrada dins del projecte MusicaEduca, destaque per ser una escola bastant familiar. La prova és que famílies senceres s’hi matriculen: “tenim els fills com a alumne i també tenim els seus pares a la vora”.

I és que “intentem” que l’Escola de Música sigue “un projecte molt integrador i que implique bastant les famílies”. De fet, “en algunes classes venen els xiquets amb els seus pares, a la mateixa aula”, com ara a Musizón Bebés o a Musizón 1. Alguns pares també s’integren al projecte una vegada els seus fills han triat instrument. La directora de l’escola va considerar que “este concepte d’escola familiar el tenim molt consolidat i ens agrade”. A diferència d’altres municipis, com serien Vall-de-roures, Queretes o Pena-roja, l’Escola de Música de Calaceit no va nàixer a la vora d’una banda de música. “Calaceit no és de vent. Efectivament, tenim flautes, algun saxo i ara, recentment, alguna trompeta. Però Calaceit ha tendit cap al violí, la guitarra, el teclat, l’acordió o la bateria. Instruments de conjunt”. De fet, i de cara a interactuar entre instruments, des de l’Escola de Música tenen l’assignatura de combo, disponible també entre els adults des de fa un temps.

Torne la trobada MusicaEduca
Paral·lelament, i de cara als pròxims 13 i 14 d’abril, alumnes, professors i famílies de l’Escola de Música de Calaceit participaran a la trobada de les escoles MusicaEduca que enguany se celebrarà a Guadalajara. Al respecte, Eva Abás va apuntar que “la trobada nacional de les escoles es recupere enguany. Tindrem el 15 aniversari, que estava previst per a l’any 2020 i que no es va poder celebrar per la pandèmia”. Serà una cita important, que es traduirà en aproximadament 1.000 participants, i “pel que fa a la nostra escola, anirem uns quants alumnes de guitarra, flauta i saxo (així com alguns familiars i membres de l’escola) per formar part de l’orquestra simfònica que es munte allí, guitarres incloses”. Enguany, de cara a la celebració d’esta important trobada, assistiran Los Flechazos, una banda de mod dels 80s i 90s, així com Javier Matía, compositor d’Alcalá de Henares. A partir de juny, vindran els concerts de final de curs de l’Escola de Música de Calaceit.

Aquí pots escoltar l’entrevista completa a Eva Abás, directora de l’Escola Municipal de Música de Calaceit:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans