Logotips d'organismes oficials

MusicaEduca mou muntanyes

Alumnes, professors i famílies de les aules de Calaceit i Alcanyís van participar a la trobada nacional que el passat mes d'abril es va viure a Guadalajara

Músics i professors al claustre de les Adoratrices de Guadalajara, punt neuràlgic dels assajos del MusicaEduca. Foto: NDM

La música mou muntanyes. I MusicaEduca, també. Els dies 13 i 14 d’abril, la ciutat castellana de Guadalajara va acollir la VII Trobada Nacional de MusicaEduca. Prop de 300 persones, entre alumnes i professors d’acadèmies de música de tota la geografia espanyola, van participar d’una intensa trobada que es va tancar amb una sonada actuació protagonitzada pel cor col·laboratiu i l’orquestra juvenil. Un final de festa molt potent per a una trobada nacional molt simbòlica. I és que Guadalajara ha albergat la primera trobada MusicaEduca després del confinament, i en ella van estar presents músics, professors i familiars de les aules de Calaceit i Alcanyís que formen part d’este projecte. En total, una delegació territorial de 23 persones que es va sumar als músics i acompanyants procedents de Villanueva de la Cañada, Almeria, Alcalá de Henares, Lugo, Tudela, León, Còrdova i Ajalbir, i que després d’una intensa jornada de dissabte assajant, van actuar al teatre Buero Vallejo. Esta trobada 2024 ha estat coordinada a través de la Academia Élite de Guadalajara.

Eva Abás és la directora de l’Escola de Música de Calaceit i coordine el projecte A mosica d’Eva a Alcanyís, i va recalcar que “esta trobada era molt especial perquè estava prevista per a un 15 aniversari que no vam poder celebrar”. Una trobada nacional que ha arribat amb quatre anys de retard, però plena d’energia i d’il·lusió. Abás va manifestar que “estes trobades som molt importants”, especialment per a escoles de música d’entorns rurals. “Crear una orquestra simfònica de xiquets, a poblacions com les nostres, no seria viable. I això és possible gràcies a la trobada nacional”, que va considerar com “una experiència meravellosa”. Els alumnes i professors que es van desplaçar a la trobada nacional van passar tota la jornada de dissabte preparant el concert del dia 14. El col·legi de les Arodatrices, un imponent edifici que té un claustre espectacular, va servir de centre neuràlgic per a assajar el repertori que van plasmar al Buero Vallejo. Al recital hi van col·laborar el compositor Javier Matía, així com la solista i compositora Cristina García de la Torre.

El concert, que duia el lema ¡Viva la Música!, va incloure diferents composicions del repertori MusicaEduca, entre elles La leyenda de las tres culturas, una obra que ens transporte a la Còrdova de la concòrdia i convivència de cristians, musulmans i jueus. També van interpretar Colores, El mundo es música o Cada2. El recital es va traduir en més de 250 persones damunt de l’escenari. Uns 150 joves integraven el cor col·laboratiu, acompanyats d’uns 120 instruments. Des de Calaceit venien jóvens que toquen la flauta travessera, la guitarra i la percussió. Una trobada nacional que tornarà per al pròxim 2026 i que ja té seu assignada. Serà a Jaén. Tot i la distància, des de Calaceit i Alcanyís tenen molt clar que la intenció és repetir l’experiència. Des del territori també van agrair el tracte que han rebut des de Guadalajara, felicitant a Academia Élite “per ser tan valents i decidir reprendre estes trobades nacionals”. Una experiència que Eva Abás va catalogar d’única i molt familiar. De fet, des del territori van anar alumnes i professors, bastants de pares i inclús una iaia.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans