Logotips d'organismes oficials

L’Escola Comarcal Sagalets s’assegure un mínim de vuit aules de cara al pròxim curs

Mont-roig i la Vall del Tormo són ara mateix els municipis que perillen per falta de matrícula. Precisament, Mont-roig ha celebrat l'última jornada de convivència del projecte educatiu

Video Thumbnail
L'Escola Comarcal Sagalets s'assegure un mínim de vuit aules de cara al pròxim curs1
L'aula de Mont-roig va albergar el dimecres 19 de juny la jornada de convivència del projecte comarcal Sagalets. Una proposta que va reunir 35 alumnes de 0 a 3 anys de diferents poblacions, i en la que els equips d'extinció forestal van tindre un protagonisme destacat. I és que entre les diferents a

L’aula de Mont-roig va albergar el dimecres 19 de juny la jornada de convivència del projecte comarcal Sagalets. Una proposta que va reunir 35 alumnes de 0 a 3 anys de diferents poblacions, i en la que els equips d’extinció forestal van tindre un protagonisme destacat. I és que entre les diferents activitats que es van organitzar durant la jornada, per damunt de totes en va destacar la presència del reten de Mont-roig, que inclús va portar un camió d’extinció forestal. Una grata sorpresa per als xiquets, que prèviament, i de la mà de l’APN Susana Lois, van descobrir els diferents animals salvatges que apareixen al territori. Durant la jornada de convivència, que es va allargar tot un matí, tampoc va faltar un contacontes, un esmorzar i jocs infantils.

Mónica Bel és la directora de l’Escola Infantil Sagalets, un projecte comarcal que en estos moments està integrat per 10 aules de 10 municipis diferents. Al respecte, la directora del projecte va detallar que «finalment han assistit 35 alumnes de tota l’escola. No han pogut estar tots, però estem molt contentes perquè les famílies han dut els seus xiquets i s’han implicat molt». Tal com va explicar la directora d’este projecte educatiu que gestione la Comarca del Matarranya, «tot i que les aules estan repartides per pobles, l’equip docent es reuneix totes les setmanes per a programar les activitats», a la vegada que s’impulse «el mateix projecte educatiu» a totes elles. Un projecte consolidat, que done servei inclús durant el mes de juliol, i que si no fos per la unió entre pobles i el compromís de Comarca seria difícil d’impulsar.

Precisament, i de cara al pròxim curs escolar, encara falte resoldre algunes incerteses. Entre elles, quantes aules es mantindran obertes. De fet, durant estos dies s’ha fet el procés de matrícula i de cara a setembre estan en perill les aules de la Vall del Tormo i Mont-roig. Ara mateix, el primer poble té dos alumnes matriculats, mentre que al segon només té un xiquet. Per a mantindre aula oberta es demane un mínim de tres alumnes. Les altres vuit poblacions que estan integrades dins del projecte, i que serien Beseit, Queretes, la Freixneda, Fontdespatla, Massalió, Pena-roja, la Portellada i Valljunquera, s’asseguren la continuïtat de les seues aules. Per ara no s’ha parlat de modificar preus de matrícula, encara que s’estan estudiant mecanismes perquè els ajuntaments col·laboren econòmicament en el projecte educatiu.

Aportacions des de DGA
Sobre Sagalets, el president de Comarca, Fernando Camps, present a la jornada de convivència de Mont-roig, va detallar que «és un servei que fa anys que es treballe, i sense la seua existència seria molt difícil tindre escola infantil a la majoria de pobles del territori». Per això «apostem per ell, hem buscat més finançament i s’ha trobat». Camps va fer menció als 45.000 euros que fa escasses setmanes va anunciar la vicepresidenta segona del Govern d’Aragó, Mar Vaquero, i que aniran a parar al projecte Sagalets. Una partida econòmica que si bé resulte insuficient per a sufragar el cost real de les escoles infantils, reduirà de forma important el dèficit que genere a la institució comarcal cada exercici.

Fernando Camps va insistir en la importància d’este servei. De fet, «hi ha comarques que s’estan fixant» en el model de Sagalets i no descarten incorporar esta manera de treballar. La particularitat de l’Escola Infantil Comarcal és que hi ha una única directora per a totes els municipis que formen part del projecte, «i les aules no es tanquen mai» perquè hi ha més mestres que aules. Per tant, en el moment que es done una baixa laboral, sigue de curta o llarga durada, la plaça quede coberta i les famílies s’asseguren que l’aula es manté oberta. El passat 18 de juny es va tancar el període d’inscripció, i efectivament perillen dos aules. Per un costat està Mont-roig, que ara mateix té un xiquet, però està pendent que arriben nous pobladors, entre ells agents de la Guàrdia Civil. L’altre municipi és la Vall, que a setembre sol tindrà dos xiquets.

Vall-de-roures i Calaceit són les poblacions del Matarranya, que tot i tindre escola infantil, no formen part del projecte Sagalets. Totes dos mantenen el servei de cara a setembre.

IMATGE: M. JIMÉNEZ
TEXT: R. LOMBARTE
Mitjans