Logotips d'organismes oficials

Malestar i frustració entre els docents per les qualificacions als exàmens d’oposició

A través d'un comunicat, han denunciat que se senten «humiliats i incompresos» per unes notes que, en bastants casos, es mouen entre un 0 i un 3

Imatge de les oposicions de mestre celebrades el 15 de juny a l'IES Santiago Hernández de Saragossa. Foto: Govern d'Aragó

Si els exàmens d’oposició són, per naturalesa, sinònim de nervis, neguit i ansietat, enguany han tingut un plus de qualificatius entre els candidats. I és que el malestar i la frustració és la sensació imperant entre el col·lectiu de professors i de mestres que es van presentar a les oposicions del passat mes de juny. A través d’un comunicat, bona part dels mestres opositors han traslladat el seu «profund malestar» després de rebre les notes, moltes de les quals oscil·len entre un 0 i un 3, unes avaluacions que els fan sentir «humiliats i incompresos». Un malestar que no entén d’especialitats, denunciant alhora falta de transparència. De fet, a través del comunicat, consideren que «el tribunal encarregat no ha proporcionat aclariments adequats durant el procés de reclamacions, les quals es fan de manera telemàtica, impedint una revisió exhaustiva i comprensible de les nostres errades». Les queixes que han traslladat professors i mestres han estat compartides pel CSIF, que ha denunciat que el procés «ha estat caòtic, amb falta d’informació i falta d’organització».

María Moya és veïna de Saragossa, és mestra i s’ha presentat en diferents ocasions a uns exàmens d’oposició. Reconeix que «el sentiment és de frustració i d’injustícia», perquè «les qualificacions que estem rebent estan sent baixes». De fet, «una proporció molt alta es trobe entre el 0 i el 3. I vull deixar clar que això no és una queixa de persones que hem suspès, sinó que parlo també en el nom de companys que han aprovat, però amb notes realment baixes». María Moya és mestra d’infantil i al juny es va presentar per quarta vegada a unes oposicions. «En oposicions prèvies he tret excel·lents, i en esta m’he trobat un 1 de nota». Molts dels seus companys s’han trobat en una situació idèntica, amb molts zeros i uns. Per què unes notes tan baixes? Això és precisament el que reclamen els mestres i professors opositors. «Els criteris de qualificació es coneixen una vegada has opositat. El temari és obert, de desenvolupar». Però molts opositors consideren que els seus exàmens, amb els criteris de qualificació damunt la taula, no concorden amb la nota final.

Des del col·lectiu van manifestar que el malestar és compartit. De fet, María Moya va explicar que «això afecte la salut mental». Els mestres «ens hem de moure per tot Aragó. Tenim un ofici vocacional. Per barems, ens obliguen a tindre diferents graus, màsters, títols certificats d’idiomes… i que ara ens facen creure que els nostres exàmens són de zeros i uns…» Des del col·lectiu també reclamen transparència a l’administració. De fet, els opositors relaten que han rebut les respostes a les reclamacions de forma telemàtica, sense possibilitat de rèplica i alguns d’ells inclús en un missatge que pareix de còpia i pega. Moya va dir que «volem mostrar que la manera en la que ens han tractat és injusta. Com hem suspès, la resposta en algunes especialitats és que» la prova «no es revisarà». Per tant, «en cap moment sabrem on hem fallat». Pel que fa al recorregut de les queixes, el col·lectiu d’opositors va concretar que no es descarte presentar un recurs d’alçada a l’administració. Com a senyal de protesta, no veuen descabellat iniciar el pròxim curs escolar amb mobilitzacions.

Aquí pots escoltar l’entrevista que hem mantingut amb María Moya, que fa de portaveu entre els docents i professors que s’han presentat a les oposicions:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans