L’institut incorpora el programa Erasmus+ a totes les línies
Este curs els alumnes de segon de l'ESO han tingut l'oportunitat de viatjar a Itàlia amb el projecte europeu
Del cor del Matarranya a qualsevol racó de la Unió Europea. En poc més de 8 anys que es va començar a oferir el programa Erasmus+ a l’IES Matarranya, desenes d’alumnes han pogut gaudir de l’experiència de viatjar i formar-se a diferents ciutats d’Europa. Van començar els alumnes de la Formació Professional d’hostaleria, l’any 2016, amb viatges principalment a París, i any rere any s’ha ampliat l’oferta.
Este curs acadèmic 2024-25, l’institut del Matarranya, ha ofert el programa Erasmus+ en totes les seues línies. L’aventura europea s’ha obert als estudiants dels primers cursos de l’ESO. De fet, un grup de 13 estudiants d’entre 13 i 14 anys van viatjar una setmana a Bèrgam, Itàlia, durant el primer trimestre. Durant la seua estada van conviure amb famílies locals i van assistir a classes a la Scuola Maria Regina.
Celia Andrés és la coordinadora de l’Erasmus+ a l’IES Matarranya i reconeix que des que s’han incorporat al projecte “al centre hi ha hagut un canvi de mentalitat, d’europeïtzació i d’obertura cap a l’exterior”. Precisament, un dels objectius d’este programa de mobilitat estudiantil és obrir la ment dels jóvens, que coneguen noves realitats i visquen experiències enriquidores. La professora de l’institut, Maria Vallès, va acompanyar al grup en la seua estada a Bèrgam i assegurava que “la idea de l’Erasmus és promoure la interculturalitat a Europa” i que “només el fet de poder anar a un altre país diferent i estar amb una família que no és la teua, ja t’obre un munt la ment i et permet veure més enllà del que és conegut”. Entre setmana, els estudiants anaven a escola i aprofitaven les tardes i el cap de setmana per fer coses amb la família d’acollida. Així ho explicava l’estudiant Erasmus, Adriana Olona, “el cap de setmana em van portar a Milà, vam anar a un centre comercial i vam visitar Bèrgam”.
L’experiència, encara que al principi les espantava una mica, va resultar ser molt positiva. Una altra de les estudiants que va viatjar gràcies al programa europeu va ser Elena Montreal, que explicava així la seua experiència: “Quan t’agafen, tens molta il·lusió, però imposa una mica, perquè te’n vas a un altre país, amb gent nova, sense parlar l’idioma, a una altra família…” Però malgrat les pors inicials, totes concorden que l’experiència va valer la pena. “És una experiència molt bonica i única. Ho tornaria a repetir moltíssimes vegades”, assegurava Elia Ibáñez. L’Erasmus+ és una oportunitat que recomanen, “és una experiència que hauria de tindre tothom. Jo m’ho he passat genial”, apuntava Elena Montreal.
És un programa que agrada, però no tothom hi pot accedir, ja que l’institut IES Matarranya no pot cobrir la demanda de places que té. Tot i això, les oportunitats són moltes. Precisament, la primera setmana de febrer, un grup de 6 alumnes de l’IES va viatjar a Noruega amb el projecte de cooperació Erasmus+ anomenat ‘Think Globally, Act Locally’. Al maig està previst que estudiants de Bèrgam tornen la visita i facen una estada al Matarranya. I per a l’abril està programat un viatge amb destinació a Eslovàquia.