Jóvens del Matarranya viuen una enriquidora experiència d’intercanvi a Irlanda
La delegació del territori va estar conformada per 15 jóvens d'entre 15 i 18 anys i tres monitors. El retorn dels jóvens irlandesos, previst per a finals de juliol

Després d’una intensa setmana a l’interior d’Irlanda, el grup de 15 jóvens que han integrat l’expedició del Matarranya, així com els tres monitors que els han acompanyat, tornen amb les seues respectives famílies carregats d’aprenentatges, records i bones amistats. El primer viatge d’esta experiència europea, que forme part del projecte d’intercanvi Erasmus+, i que ha tractat sobre la salut mental, ha complert les expectatives dels participants. Així ho va reconèixer Nuri Gasulla, que és tècnica de Joventut de la Comarca del Matarranya i va acompanyar la delegació creada al nostre territori. De fet, Gasulla va destacar que «ha sigut una setmana molt bonica. I crec que, en general, tots ens ho hem passat bastant bé». L’entitat irlandesa que va acollir el grup espanyol va estar pendent de tots els detalls, mostrant una gran hospitalitat i atenció, cosa que, segons va considerar Gasulla, «és molt d’agrair».
La majoria de les activitats programades durant esta primera setmana d’intercanvi es van viure a l’aire lliure, aprofitant l’entorn tranquil i assossegat de l’alberg on estaven concentrats. Al respecte, la tècnica de Joventut va afegir que «estàvem en un espai preciós, amb boscos molt cuidats, que donava molt de joc per a fer activitats». L’únic però, la temperatura. A diferència del Matarranya, on entre finals de juny i primers de juliol vam tindre bastanta calor, a Irlanda «hem passat una mica de fred i molts de dies vam anar en abric». Entre les activitats destacades, els jóvens del territori van descobrir un joc de taula que ha creat la delegació irlandesa, i que ha estat pensat específicament per a reflexionar sobre situacions relacionades amb la salut mental. «És un joc amb preguntes sobre relacions familiars, les amistats, addiccions o l’ús de les xarxes socials», va detallar Gasulla.
Un joc molt complert, que inclús té la seua versió gegant, i que inclou emojis, frases motivacionals i ferramentes per a la reflexió personal i que va agradar molt al col·lectiu de jóvens. Tot i les barreres de l’idioma, la convivència entre els grups de tots dos països va fluir. «Els primers dies sempre coste un poc, però de seguida ens vam entendre. Al final, et comuniques, encara que no domines bé l’idioma», va concretar la tècnica de Joventut. Igual com passe amb les Antenes Informatives, i tot i que a l’expedició del Matarranya teníem quatre xics, sobretot hi ha participat un perfil femení. Ara, el Matarranya es prepararà per a rebre els jóvens irlandesos. I és que la segona part de l’intercanvi es viurà del 21 al 27 de juliol. Durant aquella setmana, els jóvens faran d’amfitrions, i al voltant de la salut mental donaran a conèixer la riquesa paisatgística del Matarranya. El centre neuràlgic, l’alberg comarcal de la Via Verda.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Nuri Gasulla, tècnica de Joventut de la Comarca del Matarranya, sobre l’experiència d’intercanvi cultural viscuda a Irlanda: