Logotips d'organismes oficials

Lo Floro serà el protagonista del ‘Quedaran les Paraules’ del pròxim Dia d’Aragó

Ràfels albergarà una ruta poètica fins a la cova del bandoler i una activitat musical

Acte de la celebració comarcal de Sant Jordi a la Portellada l'any 2019. | Foto: Marta Jiménez

Comarca ha reprès la programació cultural per al pròxim 23 d’abril. Ràfels albergarà una ruta poètica i senderista que ens portarà a la Cova del Floro. L’acte el tancarà l’actuació de Fer & Eva a la plaça

La programació cultural reapareixerà el pròxim 23 d’abril al Matarranya. Durant el Dia d’Aragó, la festa de la rosa i del llibre, Ràfels albergarà una nova edició del ‘Quedaran les Paraules’, una excursió literària que se centrarà en la figura de Pasqual Andreu, lo Florit. ‘Lo Floro’, el popular bandoler de La Sorollera nascut a mitjans del segle XIX, i l’obra de José Miguel Gràcia, seran fil conductor d’una proposta cultural que en esta ocasió tindrà excursió, lectura poètica, visita al patrimoni natural i actuació musical a la plaça de Ràfels a càrrec de Fer & Eva. Proposta cultural completament gratuïta, encara que per a assistir serà necessària una inscripció prèvia a través d’un formulari que trobarem al web de la Comarca o a través del telèfon 978 890 883.

David Arrufat és tècnic de Cultura de Comarca del Matarranya, i va explicar que “l’any passat no vam poder celebrar el ‘Quedaran les Paraules’ com no vam poder celebrar tantes coses. Teníem bona part del treball fet. I enguany el recuperarem”. D’esta forma, Ràfels serà l’encarregada d’albergar esta proposta cultural que no sol versarà sobre la figura del Floro, sinó que tindrà també una eixida pels Estrets, on trobem la popular Cova del Floro. Serà una ruta circular d’uns 8 quilòmetres aproximadament, i tindrà diferents parades estratègiques per a llegir alguns dels poemes que trobem al llibre ‘Pasqual Andreu; lo Florit (lo Floro en vers)’ de José Miguel Gràcia. L’hora d’inici de la marxa està prevista a les 9 del matí.

Des de Cultura reconeixien que “tenim moltes ganes de reprendre l’activitat cultural”, completament condicionada per la pandèmia. La proposta d’este 23 d’abril s’ha fet a través de diferents departaments, com són Cultura, Patrimoni i Esports. “La ruta a la Cova del Floro s’adapte perfectament a la proposta que teníem pensada”, va apuntar Arrufat, qui va afegir que “respecte perfectament les distàncies de seguretat”. Durant la ruta es faran diferents parades, entre elles als Estrets de Ràfels i al Mas de Rallo, i s’aprofitarà per a llegir algunes de les poesies que parlen sobre les vivències i la vida d’un dels bandolers més coneguts i temuts de la contornada. Lo Floro va nàixer a La Sorollera l’any 1858 i va morir a la presó de Castelló de tuberculosi l’any 1919.

Inscripció prèvia i distàncies
Des de Cultura recorden que per a participar a la ruta literària i al posterior concert a la plaça de Ràfels serà necessari inscripció prèvia. Les places ja estan obertes i seran limitades.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans