Logotips d'organismes oficials

Peñarroya1300, primer espai Trail-Mountain homologat per la Federació Aragonesa de Muntanya

Les quatre rutes marcades acumulen més de 90 quilòmetres per al senderisme i la pràctica del trail

Video Thumbnail
Ruta Buitrera Peñarroya1300
La Federació Aragonesa de Muntanyisme ha homologat Peñarroya1300 com el primer espai de Trail-Mountain d'Aragó. Parlem d'un projecte pioner a l'Aragó en la modalitat trail, el qual englobe quatre rutes diferents i que recorren espais naturals i geològics molt singulars del terme de Pena-roja. Quatre

La Federació Aragonesa de Muntanyisme ha homologat Peñarroya1300 com el primer espai de Trail-Mountain d’Aragó. Parlem d’un projecte pioner a l’Aragó en la modalitat trail, el qual englobe quatre rutes diferents i que recorren espais naturals i geològics molt singulars del terme de Pena-roja. Quatre rutes molt versàtils, de distàncies molt variades i que poden anar entre els 7 i els 30 quilòmetres. Peñarroya1300 puge a les cotes més altes del Matarranya, i les seues rutes estan marcades per punts de gran interès turístic i geològic, com salts d’aigua, coves, auvencs, barrancs o les imponents Roques del Masmut. Totes les rutes estan perfectament marcades, i estan pensades per a la pràctica del trail però adaptables al senderisme. Dos de les rutes, la pujada a la Tossa i la Buitrera, s’han marcat també en sentit invers.

Luis Lizana és la cara visible d’este Peñarroya1300, i va apuntar que “per a natres és molt important que siguem el primer espai Trail-Mountain homologat de l’Aragó”. Per un costat, “perquè les quatre rutes passen a ser Senderos Turísticos de Aragón, amb la corresponent promoció”. Però sobretot, “perquè Peñarroya1300, a través d’esta figura, serà un referent en el món trail. Som un espai de sendes i de trail preparats i homologats des de Turisme i des de la Federació, i això no sol done visibilitat i ens fa pioners, sinó que pot ser un reclam molt potent per a les seleccions autonòmiques”, que a l’hora d’entrenar busquen rutes d’estes característiques. De fet, les rutes que englobe Peñarroya1300 destaquen per desnivells acumulats destacats i adaptades a les exigències tècniques d’este esport de muntanya.

La ruta de la Buitrera
Durant les festes de Setmana Santa, el projecte Peñarroya1300 ha presentat la seua última proposta trail. Parlem de la ruta al Tossal de la Buitrera, un recorregut d’uns 7 quilòmetres, de dificultat tècnica fàcil i d’un desnivell acumulat de 429 metros. Lizana va apuntar que “quan vam plantejar l’espai Peñarroya1300 vam pensar en fer rutes que foren progressives. I faltava la ruta més senzilla, la de nivell verd”. Parlem d’una ruta circular d’eixida i tornada a Pena-roja, i que comparteix tram en la ruta que va a la Tossa (1.194 m. d’altitud) i la que ens porte a Mitjavila (1.348 m). La ruta verda es desvie al Tossal de la Buitrera (1.049 metros), destacant per unes panoràmiques molt interessants cap a la vall del Tastavins i unes grans vistes a l’Escresola i als Mollons, però també cap a les Roques del Masmut, els Ports de Beseit i el poble de Pena-roja.

Luis Lizana va afegir que “esta nova ruta és més assequible que la pujada a la Tossa”, i és també una bona proposta senderista o “per a fer iniciació i entrenament trail”. De fet, durant les festes de Setmana Santa “ens han arribat correus electrònics que confirmen que l’han feta xiquets d’entre 4 i 8 anys”. En definitiva, una bona carta de presentació per a l’experiència trail. Lizana va parlar també de la importància d’esta ruta. “L’hem treta sobre un antic pas de bestiar que utilitzaven per a comunicar els Mollons i el poble en èpoques de crescuda de barrancs”. I és que Peñarroya1300 és un projecte que no sol està pensat per als amants del senderisme, la naturalesa i la muntanya, sinó que la seua filosofia passe per mantindre i recuperar sendes i passos que pràcticament havien desaparegut.

La Tastavins Trail, a octubre
Peñarroya1300 és un projecte que va nàixer de la mà de la TastavinsTrail, una prova de muntanya que acull Pena-roja des de fa alguns anys. La prova ja s’ha posat al calendari, i si la pandèmia ho respecte se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre. Luis Lizana va recordar que “és una prova oficial que forme part de la Copa d’Aragó de Carreres de Muntanya”. Unes proves que, ara mateix, s’estan autoritzant. “Primer de tot l’hem de posar al calendari. Mirarem com evolucionen els fets, però tenim il·lusió de tornar a albergar la carrera i mirarem d’acompanyar-la de la fira”, va sentenciar.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans