Logotips d'organismes oficials

El Matarranya presente un projecte ciclista que integre més de 830 quilòmetres de rutes BTT

Esta Red Ciclista tindrà 24 itineraris diferents, entre ells una circular de 200 quilòmetres amb punt d'eixida a l'Estació de Queretes, i que farà parada a totes les poblacions de la comarca

D'esquerra a dreta, Luis Lizana, Ricardo Blanch, Isel Monclús i Sergi Sánchez. | Foto: NDM

Més de 830 quilòmetres de rutes en bicicleta i una circular de 200 quilòmetres que tindrà parada a les 18 poblacions del territori. La Comarca del Matarranya ha presentat la seua pròpia ‘Red Ciclista’, una proposta de bicicleta BTT integrada per un total de 24 itineraris de muntanya diferents, entre ells una circular que recorre tota la comarca i que començarà i finalitzarà a l’antiga estació de Queretes, enllaçant d’esta forma amb els quilòmetres de Via Verda. Un projecte que ha estat possible gràcies a 90.000 euros procedents dels Fondos FITE i que han servit per adequar i senyalitzar la ruta BTT-TE-03, integrada per 10 itineraris, i la ruta BTT-TE-04, que en tindrà catorze. Un projecte que busque “vertebrar el territori” a través de l’afició a la bicicleta, i que aprofite les diferents actuacions que ajuntaments i Consell Comarcal han fet al llarg dels últims anys, com ara les rutes de Massalió, les del projecte Sierras Matarraña o les de la iniciativa WildTrackMatarranya, així com la ruta de BTT creada al voltant del despoblat de Mas del Llaurador.

Dins de les noves rutes, en destaque la proposta Corona del Matarranya, que serà un itinerari de 200 quilòmetres que unirà totes les poblacions del territori, i que s’espere consagrar com un repte per a tots els ciclistes amants de la BTT i de la natura. Precisament, i aprofitant que estos dies se celebre la Fira Internacional de Turisme FITUR a Madrid, Comarca del Matarranya estarà present a l’estand d’Aragó per a promocionar el territori i presentar també esta iniciativa, que case a la perfecció amb la filosofia turística de la nostra comarca. Precisament, el president de Comarca, Isel Monclús, va recordar que “l’any 2019 es van donar els primers passos per a crear una xarxa ciclista al territori”. Una proposta que s’ha convertit en realitat, i que tindrà la seua corresponent senyalització. De fet, la mateixa Federació Aragonesa de Ciclisme ha homologat unes rutes que recorreran per diferents enclavaments singulars del nostre territori, com ara Pena, els túmuls funeraris, les Roques del Masmut, el Salt de La Portellada o Els Estrets de Ràfels.

La presentació d’esta proposta es va viure al saló de plens del Consell Comarcal, i va estar presidida per Isel Monclús, acompanyat del conseller de l’Àrea de Territori, Ricardo Blanch, el director de Sierras Matarraña, Luis Lizana, així com l’impulsor de WildTrackMatarranya, Sergi Sánchez. Precisament, els mateixos agents presentaran este interessant projecte en un dels aparadors turístics més importants del món, com és FITUR 2023. Des del territori, Monclús van remarcar que “l’experiència de la Via Verda ens ha demostrat que el turisme de bicicleta té un potencial molt gran, i quan al Matarranya parlem de patrimoni, cultura, gastronomia i paisatge, la bicicleta encaixe a la perfecció”. Per la seua part, Ricardo Blanch va dir que la ‘Red Ciclista’ serà “un projecte unificador de les diferents rutes i propostes de bicicleta que s’havien dissenyat pels pobles del Matarranya. Un bon producte turístic, sostenible i molt respectuós amb la naturalesa”, i que a la vegada “pensem que pot ser una bona ferramenta per a desestacionalitzar el turisme”.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans