Logotips d'organismes oficials

Dels deserts del Dakar al circuit de Daytona Beach

Yaiza Bonet, veïna de Torredarques, viu la seua segona experiència per terres aràbigues

Yaiza Bonet, segona per l'esquerra, a la vora de Lidia Ruba i Juan Morera celebrant el títol del Dakar Classic. FOTO: NDM

Diuen que el Dakar és una de les experiències més grans del món. I Yaiza Bonet pot presumir d’haver participat a l’organització de les dos últimes edicions. Esta jove de Torredarques ha fet d’enllaç entre la direcció de carrera i els participants en el Dakar Classic 2023, una modalitat de prova que enguany s’han endut el matrimoni format per Lidia Ruba i Juan Morera. La celebració del títol en el més alt del pòdium, on va ser convidada inclús la pròpia Yaiza Bonet, ens deixe una imatge per a la posteritat. Pel que fa a l’aventura, la pròpia Yaiza ens explique que “ha estat una experiència molt bonica i millor que la que vam tindre l’any passat. A nivell laboral, el Dakar és una experiència dura. Són molts dies al desert, es dorm poc i no sempre en unes condicions ideals. En esta edició, per exemple, vam tindre tres jornades marató en les quals ens va tocar dormir a terra”. Dur i intens, però molt gratificant. “Torno molt contenta del Dakar d’enguany. La meua línia de treball ha estat la mateixa que a l’edició passada”, si bé “molts participants repetien experiència, existia una relació de confiança prèvia i això ha facilitat molt les coses”.

Formar part de la direcció i l’organització d’un Dakar no és fàcil. Yaiza Bonet recorde que “els encarregats del Dakar Classic dirigeixen altres competicions franceses”, entre les quals estan el PeterAuto i el TourAuto. L’empresa “amb la qual jo col·laboro com a freelance s’ha encarregat de cronometrar estes carreres durant molts anys”. Una cosa va portar a l’altra, i esta estreta relació de la Yaiza Bonet amb Al Kamel Systems es va convertir en una carta de presentació idònia per a l’organització del Dakar. Una experiència, esta aventura pels deserts d’Aràbia, on molta gent hi vol arribar. “A nivell d’experiència, el Dakar és únic. I per a un oficial de carrera, és currículum. Que al teu currículum aparegue que has estat a un Dakar, a dos o a tres, és molt interessant”. A més, “aprens moltes coses, perquè l’organització d’un Dakar és brutal”. Així mateix, Yaiza va reconèixer que “arribar a ser oficial en un Dakar no és fàcil. Has de tindre molta experiència i molt bones referències, ja que parlem d’una organització d’un altre país”. Un Dakar que s’ha traduït en més de quinze dies sota el sol, en deserts eterns i inhòspits i en unes condicions de seguretat extremes.

D’Aràbia a Daytona
Va ser baixar de l’avió, desfer les maletes i pràcticament embarcar-se en una nova aventura. I és que el passat cap de setmana, Yaiza Bonet va exercir com a cronometradora en un dels circuits més mítics del Campionat IMSA dels Estats Units. Es tracte de la prova de Daytona, on es va viure una de les carreres de resistència més importants del planeta. Bonet recorde que “després del Dakar he començat la meua faena habitual. I enguany m’han tocat les 24 hores de Daytona, una experiència que em feia especial emoció”, ja que juntament amb Le Mans (França) i Nürburgring (Alemanya), Daytona està entre les proves de resistència més mítiques. Tot i això, no serà l’únic viatge que Yaiza emprengue esta temporada cap als Estats Units, ja que la previsió és cronometrar la meitat de les dotze proves que integre el campionat americà. “Encara no sé quines proves seran les pròximes, encara que espero que em toque Laguna Seca, ja que és un circuit que em fa especial il·lusió”, va sentenciar la veïna del Matarranya.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans