Logotips d'organismes oficials

Fontdespatla serà la línia d’eixida i de meta de la Copa d’Espanya de Marató de bicicleta

La carrera, organitzada pel projecte 'Sierras Matarraña', se celebrarà el pròxim 12 de maig i discorrerà per les poblacions de Fontdespatla, Ràfels, Mont-roig, Torredarques i Pena-roja

Imatge d'arxiu de la carrera que es va disputar este estiu a través de 'Sierras Matarraña' a Fontdespatla. Foto: I. Aparicio

Seguint l’estela que es va marcar el passat 2023, el projecte Sierras Matarraña albergarà enguany una prova de talla nacional. I és que el nostre territori viurà la quarta prova puntuable del Campionat d’Espanya BTT Marató. La cita es viurà el pròxim diumenge 12 de maig i està pensada com una autèntica festa del ciclisme, aglutinant la prova reina, tota una Copa d’Espanya de 73 quilòmetres, i una segona distància més curta de 36 quilòmetres pensada per a tots els amants de la bicicleta. Fontdespatla serà la línia d’eixida d’una copa que discorrerà per les poblacions de Ràfels, Mont-roig, Torredarques i Pena-roja per a tornar a Fontdespatla. El divendres de la setmana passada es va obrir el període d’inscripció de la carrera, i tots aquells que vulguen participar de la prova s’han de dirigir a la pàgina oficial de la Federació Espanyola de Ciclisme, que és qui avale la competició. Les 200 primeres persones que s’inscriguen abans del 2 d’abril, obtindran un mallot tècnic commemoratiu de la prova.

Juan Luis Aguilar forme part de l’associació ‘Sierras Matarraña’, i va recordar que «de cara a la promoció del projecte, una de les accions més potents que existeix és l’organització de carreres», perquè «et situen en l’òrbita nacional». La passada campanya, ‘Sierras Matarraña’ va impulsar un total de cinc proves, una per població fundadora del projecte. «Va suposar un gran esforç. I la Federació Aragonesa de Ciclisme va eixir molt contenta del treball que vam fer, i això t’obre portes». Aguilar va explicar que «tu no pots sol·licitar una prova del Campionat d’Espanya», sinó que «necessites un treball previ. I hem sigut seleccionats». La passada temporada, Fontdespatla va albergar una Copa d’Aragó XCM, d’unes característiques similars a la que viurem en qüestió de mesos. De fet, «el recorregut serà similar», va detallar Aguilar. «Comence i acabe a Fontdespatla. Seran 73 quilòmetres de carrera, amb 1.800 metros de desnivell i 15 trams de sendes. Tindrà alguna variació en relació a la prova de l’any passat», amb algunes sendes noves que s’estan preparant per a l’ocasió.

Al mateix temps, «i per a tots els amants de la bicicleta que vulguen participar d’una jornada lúdica, farem un recorregut més curt, de 36 quilòmetres i 800 metros de desnivell que eixirà també des de Fontdespatla». Des del projecte ‘Sierras Matarraña’, Juan Luis Aguilar va engrescar «a tots aquells que tenen passió pel món de la bicicleta. Que s’inscriguen, que aprofiten de l’ambient competitiu» que porten carreres d’estes característiques. Qui sap, va considerar, «si podrem tindre una altra vegada una Copa d’Espanya al territori». Una vegada més, des de l’organització de la carrera van valorar la gran massa de voluntaris procedents de les cinc poblacions, i que fan possible que carreres d’estes dimensions siguen un èxit en municipis relativament menuts com els nostres. El procés d’inscripció es va obrir el passat 16 de febrer i els preus varien dels 27 als 51 euros, en funció de la carrera i els descomptes dirigits als federats. De moment el track és secret, si bé no es descarte preparar una quedada els dies previs a la carrera.

Un destí ciclista
‘Sierras Matarraña’ és un projecte cooperatiu que va nàixer l’any 2022 i que està concebut de cara a la promoció del turisme d’aventura i de bicicleta. Juan Luis Aguilar va recordar que «pretenem convertir el territori en un destí nacional de turisme de bicicleta. Volem que ens visiten ciclistes de tota la geografia espanyola», de forma que a través d’este projecte «coneguen estos meravellosos municipis, el seu entorn, i això ajudo a l’economia dels seus negocis». En paral·lel a la promoció del territori i a donar-li vida, el projecte ‘Sierras Matarraña’ treballe en la recuperació de sendes i de patrimoni històric. «Estem recuperant sendes que tenen la seua història», gràcies a les quals «podem arribar a una torre carlista o a vestigis de la guerra civil». Sendes que «els nostres ancestres van crear fent un gran esforç i que pensem que s’han de conservar». Per tant, ‘Sierras Matarraña’ treballe en dos direccions: promocionant el destí i creant, al mateix temps, rutes que fomenten l’activitat esportiva entre la gent del territori. ‘Sierras Matarraña’ està elaborant noves rutes més enllà de la nostra comarca, com ara a Bellmunt, la Sorollera o la Ginebrosa.

Pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Juan Luis Aguilar a través d’este enllaç:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans