Logotips d'organismes oficials

L’èxit dels gimnasos municipals

L'Ajuntament de Ràfels ha inaugurat, a inicis d'este any, una sala de màquines i un espai polivalent per a classes esportives dirigides

Video Thumbnail
L'auge dels gimnasos municipals al Matarranya
Els habitants del Matarranya aposten, cada cop més, per portar portar una vida més saludable. A això s'inclou fer d'exercici físic de forma regular. És per això que moltes localitats de la comarca ja disposen de gimnasos municipals. Un dels darrers municipis a incorporar un gimnàs va ser Pena-roja,

Els habitants del Matarranya aposten, cada cop més, per portar portar una vida més saludable. A això s’inclou fer d’exercici físic de forma regular. És per això que moltes localitats de la comarca ja disposen de gimnasos municipals. Un dels darrers municipis a incorporar un gimnàs va ser Pena-roja, l’abril del 2023, espai que a més disposa de servei de monitor. D’altra banda, Queretes ha canviat recentment d’ubicació el gimnàs i l’ha dotat de més equipaments. Sergi Manero, regidor d’esports de Queretes, comenta que “teníem un gimnàs des de fa 8 o 10 anys, en un altre lloc, i ara, per demanda, l’hem canviat a una sala que tenim al pavelló. És més gran, té més llum i es poden fer moltes més activitats”. El regidor afirma que quan este servei va començar, ho va fer amb “molta força” i van arribar a tindre més de 100 socis, però “últimament estàvem entre uns 30-40, i ara amb la renovació la gent torna a estar animada i torna a fer ús del servei. A més, ha entrat un monitor nou i ara estem al voltant dels 60 socis”, perquè “l’opció de tenir un monitor obre més oportunitats al públic”. I és que des que el consistori es va decidir incorporar servei de monitor, així com canviar d’ubicació i modernitzar l’oferta esportiva del gimnàs, ha crescut l’afluència de persones que usen les instal·lacions.

Per la seua banda, el mes de setembre passat, Ràfels es va unir a la moda dels gimnasos. Ha estat el darrer dels municipis del Matarranya a incorporar este servei. Ara disposen d’un espai esportiu completament nou gràcies al Pla d’Obra i Servei de la Diputació Provincial de Terol. “Ja fa molt de temps que la gent del poble ens ho demanava i vam decidir aprofitar esta subvenció per a cobrir la demanda que hi havia al poble”, comenta Cristian Berge, regidor de Ràfales. L’espai s’ha dividit en dos zones, una meitat és una sala per al gimnàs i l’altra és una sala polivalent. L’equipament d’este espai esportiu és completament nou, “tenim pesos, manuelles, bicicletes, cintes de córrer, una el·líptica… Una mica de tot, perquè sigui el més complet possible per al poble”, afirma Berge.

Estos serveis municipals estan pensats per a totes les edats, i és que tal com afirma el Berge, “hi ha perfils de tot, hi ha gent jove, gent de 50 i de 70 anys… Els majors potser no usen peses o no fan gaires esforços, però sí que usen la cinta de córrer els dies que no poden sortir a passejar perquè plou o fa mal temps”. A més, els diferents espais esportius municipals disposen de diverses tarifes d’ús i de cobrament, per poder cobrir així, les diferents necessitats dels veïns de la comarca del Matarranya.

El servei de monitor a les instal·lacions esportives
Davant l’èxit que s’està vivint al Matarranya per fer esport als gimnasos, diversos dels municipis ho han complementat l’oferta amb servei de monitor. Tal com apunta Sergi Manero, regidor de Queretes, “hi ha gent que no està capacitada per preparar un entrenament amb sentit per si sola”, perquè amb esta maquinària “fer-ne un mal ús, pot suposar córrer el risc de patir una lesió“. Per això és important la figura del monitor. Adrián Vives és instructor tant a Pena-roja com a Queretes, i comenta que “tindre servei de monitor pot ser molt recomanable, perquè molta gent es vol iniciar, però a l’hora de començar una rutina, no saben com funcionen les màquines o si estan fent bé la tècnica de l’exercici”.

Vives apunta que fer esport d’interior és important per complementar qualsevol altra activitat física. És per això que “els gimnasos són serveis essencials i que van bé per a la salut, perquè la gent es mogui una mica més i en un espai concret”. Una de les tàctiques de motivació que el monitor utilitza al gimnàs de Pena-roja és preparar per als socis un entrenament setmanal de ‘Circuit Training‘, exercicis per treballar la força i el sistema cardiovascular que adapta a cada usuari. D’esta manera “ens animem els uns als altres”, perquè “si et fa una mica de mandra, penses que és la classe grupal i que cal anar”.

Ràfels encara no disposa de monitor, però Cristian Berge, regidor de la localitat, afirma que “sí que ens agradaria, perquè la gent menys experta puga practicar sense lesionar-se. Perquè un gimnàs és responsabilitat“.

Escolta aquí l’entrevista que vam mantindre amb Adrián Vives, on ens explique quin paper té un monitor a l’hora de dinamitzar estos espais, així com les possibilitats que ofereixen:

I. Aparicio / M. Jiménez
Mitjans