Logotips d'organismes oficials

Unes 150 persones es manifesten a la Torre del Compte demanant unes bones comunicacions

Els afectats recorden que les dos úniques vies d'accés a la població estan en molt males condicions

Veïns i fills de la Torre es van manifestar per les dos entrades de la població. | Foto: R. Lombarte

Unes 150 persones entre veïns, segons residents i fills del poble es van manifestar el passat diumenge 29 d’agost per la Torre del Compte reclamant unes carreteres dignes i en condicions. L’acte de protesta, autoritzada per la Subdelegació del Govern i custodiada per la Guàrdia Civil, va marxar per la carretera TE-V-3001, que és la que done accés a la Torre tant des de La Freixneda com des de Calaceit. Una carretera de titularitat provincial i que està en un estat molt precari, situació que van denunciar els veïns del municipi en esta sonada protesta que va marxar pels dos accessos a la població. A la manifestació, encapçalada pels més jóvens, es van poder llegir lemes com “Queremos carreteras seguras y en buen estado”, “Sin carreteras no hay futuro”, “Torre del Compte existe”, “Condenados al olvido” o “Menos palabras, más alquitrán”.

En relació a la protesta, Alberto Díaz Rueda, que és l’alcalde de la població, va dir que “som un poble del segle XXI amb carreteres velles i deteriorades. Ser menuts en habitants no hauria de significar ser ignorats. La justícia és igualtat, solidaritat i responsabilitat. En el seu nom volem comunicacions segures i en bon estat”. L’alcalde va explicar que “la protesta és un toc d’atenció”, perquè “hem intentat de totes les maneres possibles que se’ns escolto i no hi ha manera”. Alberto Díaz Rueda va afegir que paral·lelament “se’ns ha promès, i pareix que hi ha, un projecte per arreglar la carretera” en el tram procedent des de La Freixneda. Un traçat que està deteriorat, ple de bonys i que pateix despreniments de pedres en dies d’aigua. Més complicat és l’enllaç cap a la N-420.

L’alcalde de la Torre va concretar que alguns punts de la TE-V-3001 en el tram que connecte el municipi i La Freixneda estan una mica delicats, encara que el “gran problema” està en el tram que va en direcció a la Vall, Massalió i Calaceit, i que connecte la Torre amb la N-420. “És de Rècord Guinness que a estes alçades de la vida tinguem una carretera com esta. Fa temps que a la Diputació li insistim en una intervenció. O, si més no, que poson uns cartells prohibint l’accés a camions, perquè en un parell o tres d’ocasions hem hagut de cridar a tractors perquè traguen uns camions que s’han quedat encallats al mig de la carretera i que no poden eixir”. És per això que des de la Torre reclamen una intervenció urgent i integral en una via que s’ha convertit en la gran oblidada del Matarranya.

Alberto Díaz Rueda també va fer menció al pont que discorre per damunt del riu Matarranya, i que donada la seua estretor ara mateix fa impossible que dos cotxes es puguen creuar. Al respecte, l’alcalde de la Torre va dir que “el poble ens queixem d’un pont que és de finals del segle XIX i que amb l’enginyeria actual es pot reparar d’una forma molt econòmica”. El pont “té uns pilars molt bons, i pot resistir tres o quatre vegades el seu pes actual”. D’esta forma “tindríem un pont de dos direccions, que fa falta”. Des del consistori entenen que “a la província hi ha moltes necessitats i algunes són molt urgents”, però “comence a ser lamentable que la corda sempre es trenque pel mateix costat”. L’alcalde de la Torre considere que “els pobles menuts tinguem el tracte que ens mereixem i una ajuda que és necessària”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans