Logotips d'organismes oficials

El Matarranya engrane la maquinària de les al·legacions

Associacions, ajuntaments i agents socials i empresarials al·legaran als projectes eòlics que es volen impulsar al Matarranya

La plataforma 'Valjunquera por los Paisajes' ha dut a terme diferents iniciatives, com una exposició fotogràfica. | Foto: NDM

Segurament, un dels fragments més coneguts de la literatura universal és el que va protagonitzar el Quixot en la seua famosa batalla contra els gegants. «Mire vuestra merced que aquellos que allí se parecen no son gigantes, sino molinos de viento», li va dir Sanxo. Com si d’un visionari es tractés, Miguel de Cervantes va explicar a inicis del segle XVII un episodi que podem traslladar perfectament al Matarranya del segle XXI. Si respectem la propietat commutativa, ens quedaria una cosa així: «Mire vuestra merced que aquellos que allí se parecen no son molinos de viento, sino gigantes». I és que així es troben alguns agents socials i polítics davant la imminent eixida a exposició pública dels projectes eòlics que Green Capital Power preveu a les comarques del Matarranya i el Baix Aragó. Una vegada publicats al BOE, hi haurà sol 30 dies hàbils per a presentar al·legacions.

Des de Gent del Matarranya, que ha segut una de les associacions més crítiques a la instal·lació d’estos parcs eòlics al nostre territori, han avançat que presentaran les corresponents al·legacions a uns projectes que, al seu entendre, posen en perill «la nostra idiosincràsia». Al respecte, Juanjo Pérez, portaveu de l’associació, va dir que «òbviament, el treball que ens espere ara serà molt important, perquè només la lectura d’estos projectes ens prendrà bona part dels nostres esforços». Pérez va denunciar que «veiem una conveniència molt elevada i bastant sospitosa entre el Govern d’Aragó i moltes d’estes empreses elèctriques, que venen aquí com és lògic a fer diners, però a costa de desfer moltes iniciatives econòmiques que ja estan desenvolupades al territori, i que han demostrat que funcionen, assenten gent i que dibuixen un panorama de progrés i prosperitat que ha costat molt crear».

Per la seua part, des de la plataforma Valjunquera por los Paisajes, crítica també a estos projectes eòlics, van anunciar que es mobilitzaran perquè estos parcs no s’acaben creant. Al respecte, Víctor Olarte va recalcar que «estem ja en el compte enrere. Ja s’han presentat els projectes. Hi ha un període d’al·legacions molt curt, i ara cal analitzar tota la informació que ens ha transmès l’empresa, que és enorme». Olarte va dir que «natres exposarem tota esta informació a la ciutadania de Valljunquera de la forma més senzilla possible, intentarem sumar gent en forma de firmes o incentivant que la gent elaboro al·legacions individuals o de forma corporativa». Des de la plataforma ‘Valjunquera por los Paisajes’ han afegit que «aquí trobem a faltar a les institucions, als ajuntaments i a Comarca, perquè este canvi que portaran els molins eòlics és per a molt llarg recorregut, i canviaran d’una manera contundent la realitat del Matarranya».

‘Ens falte temps’
Des del Matarranya, diferents ajuntaments van aprovar per ple municipal la petició d’una moratòria de dos anys per a poder estudiar a fons estos projectes eòlics, una cosa que ‘a dia d’avui’ pareix que no s’està respectant. Rafa Martí és alcalde de Massalió, i va concretar que «des del consistori estem una mica dolguts, perquè crec que als ajuntaments se’ns ha passat molt poca informació. Ara tenim escassos 30 dies hàbils per presentar al·legacions, cosa que tècnicament, per a municipis com el nostre, és una cosa molt difícil». Des de l’ajuntament de Massalió van concretar que han hagut de contractar una empresa especialitzada i que els assessore sobre estos projectes, i van anunciar que celebraran una consulta popular perquè sigue el municipi qui tingue l’última paraula. «Set persones no podem decidir el futur del poble», va afegir Martí. El període per a presentar les al·legacions als projectes de Capital Energy serà de 30 dies hàbils i finalitzarà el pròxim 8 d’octubre.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans