Logotips d'organismes oficials

Chunta reclame una moratòria per les línies de Molt Alta Tensió que travessen més d’una autonomia

Entenen que cal paralitzar l'autopista energètica que unirà Valmuel i Begues, així com també la MAT que Forestalia vol crear per a unir el Maestrat i Fraiximeno de Morella

El president de Chunta, Joaquín Palacín, va denunciar la insostenibilitat de les línies de Molt Alta Tensió. | Foto: NDM

El president de Chunta, Joaquín Palacín, va denunciar la insostenibilitat de les línies de transport de Molt Alta Tensió (MAT) projectades per a subministrar l’energia generada a Aragó a llocs situats a centenars de quilòmetres de distància. En este sentit, Palacín va recalcar que «l’energia hauria de produir prop dels principals punts de consum, en lloc de saturar el territori aragonès de centrals d’energies renovables amb l’objectiu de proveir a les grans ciutats».

Per este motiu, va anunciar la presentació d’una esmena al Senat a través de Carles Mulet, senador de Compromís, a la moció que es debatrà este dimecres sobre la paralització del projecte de línia elèctrica entre Valmuel i Begues, per afegir la necessitat de detindre altres dos projectes. Per un costat, el de Valsalada-Laluenga-Isona, que supose una amenaça per a municipis de les comarques aragoneses de la Plana d’Osca, la Llitera i la Ribagorça, entre altres; així com la MAT que ha projectat Forestalia entre les comarques de Gúdar-Javalambre i el Maestrat fins a Morella.

A més, Chunta reclame que s’estableixi una moratòria de tots els projectes de línies de transport de Molt Alta Tensió (MAT) que travessen més d’una comunitat autònoma, «establint les mesures necessàries per aconseguir que els projectes d’energia renovable evacuen, de manera prioritària, a la xarxa elèctrica en nusos de connexió pròxims».

«Davant d’este allau de projectes, cal una planificació adequada i una actualització normativa estatal i autonòmica que li dono suport», va exigir el president de CHA, qui incideix en la importància de «apostar en el medi rural per models basats en l’autoconsum, desenvolupant cooperatives i comunitats energètiques que puguen vendre a la xarxa el seu excedent energètic, tant en energia eòlica i fotovoltaica, com en l’aprofitament de la biomassa agrícola i forestal per a autoconsum».

Joaquín Palacín va recordar que «la veritable transició energètica és tornar a una economia circular que genere rèdits locals i oportunitats reals per a l’assentament de població». A la vegada, va defensar que «cal fer protagonistes al territori i als seus habitants, i no fer-los ostatges de models depredadors del territori supeditats només als interessos econòmics de l’oligopoli energètic», va sentenciar.

REDACCIÓ
Mitjans