Logotips d'organismes oficials

Valljunquera i la Vall celebraran consulta popular esta setmana per a decidir sobre els parcs eòlics

Massalió la té convocada per al pròxim 3 d'octubre. La Freixneda, Fórnols, La Portellada i Ràfels ja s'han pronunciat en contra de les propostes de Forestalia i Capital Energy

Els ajuntaments de Ràfels, La Freixneda, La Portellada i Fórnols ja s'han mostrat en contra dels parcs eòlics. | Foto: NDM

Les poblacions de la Vall del Tormo i Valljunquera celebraran esta setmana dos consultes populars per a conèixer el sentir dels veïns en relació als parcs eòlics que Capital Energy i Forestalia han projectat als seus respectius termes municipals. A dia d’avui, els equips de govern d’estes dos poblacions del Matarranya no s’han pronunciat ni a favor ni en contra d’estes propostes energètiques, delegant en els seus veïns una decisió que ha generat defensors i detractors als projectes. En el cas de la Vall del Tormo, la consulta se celebrarà durant la jornada de diumenge. Es podrà votar de les 11 a les 13 hores i de les 17 a les 19 hores a l’edifici multiusos, que és l’espai que s’ha habilitat per a la votació. La consulta només té una pregunta: ‘Estàs a favor de que s’instal·len aerogeneradors al poble?‘. Podran votar els majors d’edat i que estiguen empadronats al poble des de fa, mínim, sis mesos.

Des del consistori de la Vall van dir que «es pronunciaran una vegada celebrada la consulta», i van recalcar que «la intenció és presentar al·legacions al projecte» de Capital Energy, del qual ja se’n coneixen els detalls. Una de les qüestions que més preocupe als veïns és la proximitat del parc eòlic a la població. Paral·lelament, a Valljunquera s’està preparant una consulta que tindrà dos preguntes i que s’allargarà dos dies. La intenció és que els veïns de Valljunquera puguen votar el divendres de matí i el diumenge en horari de matí i de tarde. Des de l’ajuntament van afegir a través d’un bando que en les pròximes hores detallaran on es podrà votar i qui pot participar a la consulta. Per la seua part, l’ajuntament de Massalió, que també ha delegat en els veïns el sentir d’estos projectes eòlics, celebrarà una consulta popular per al pròxim 3 d’octubre.

Un dia abans, La Freixneda albergarà una jornada informativa i reivindicativa que ha estat impulsada pel sector crític a estos projectes eòlics, entre ells l’associació Gent del Matarranya i l’associació d’Empresaris del Matarranya. Per la seua part, els ajuntaments de Ràfels, La Freixneda i Fórnols s’han mostrat en contra dels parcs eòlics. També ho ha fet La Portellada després de preguntar als seus veïns.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans