Logotips d'organismes oficials

Els veïns de la Vall i Valljunquera voten contundentment en contra dels parcs eòlics

A la Vall es va viure una baixa participació, i el 90% dels consultats es va mostrar contrari als projectes. A Valljunquera es va viure una participació del 61% del cens. Set de cada 10 veïns va dir que no

Veïns de la Vall del Tormo durant la jornada participativa celebrada ahir. Foto: Maribel Sancho

La Vall del Tormo i Valljunquera van tindre ahir una cita amb les urnes. I és que les dos poblacions del Matarranya van celebrar una consulta popular no vinculant per a saber el sentir dels veïns en relació als projectes eòlics que les empreses Capital Energy i Forestalia volen instal·lar als seus termes municipals. I a les dos poblacions el resultat va ser contundent. La Vall i Valljunquera van votar, de forma clara, en contra d’estos projectes energètics. De cara al pròxim diumenge, seran els veïns de Massalió els que estaran cridats també a una consulta popular. Per la seua part, els ajuntaments de Ràfels, Fórnols, La Freixneda i La Portellada ja es van posicionar fa uns mesos en contra d’estos parcs eòlics projectats per Capital Energy i Forestalia, entenent que són més els perjudicis i l’impacte natural en el territori que els beneficis.

En el cas de la Vall del Tormo la participació va ser bastant discreta. A la consulta, en la qual podien votar els veïns empadronats majors de 18 anys, van participar 91 veïns, i que representen el 33 per cent de la població amb dret a vot. Ara bé. El vot es va decantar de manera molt contundent en contra dels parcs eòlics. Un total de 79 veïns, que suposen més del 90% dels participants a este sondeig, es van mostrar en contra de les propostes energètiques de Capital Energy i Forestalia, mentre que 7 veïns es van mostrar a favor dels parcs eòlics. Molt més participatiu va ser el sondeig de Valljunquera. Van votar un total 186 persones, de les quals 131 es van mostrar en contra dels projectes eòlics i 48 es van mostrar a favor dels parcs. A Valljunquera va participar un 61 per cent de la població en dret a vot, i el 70% es va mostrar en contra d’estos projectes energètics.

Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera, va explicar que «el sondeig es va viure amb molta normalitat. Vam donar la possibilitat de votar també el divendres, perquè hi havia gent que el diumenge havia de marxar del poble», i la intenció és que votés com més gent, millor. Traver va recalcar que «la jornada es va viure sense incidents i estem contents perquè va votar un 61 per cent de la població, i el resultat està molt clar. Els valljunquerans i les valljunqueranes van donar un no rotund als parcs eòlics». L’alcaldessa de la població, que en cap moment s’ha posicionat ni a favor ni en contra dels projectes eòlics previstos al seu poble, va recordar que «en el seu dia vam animar a tots els veïns a donar la seua opinió», entenent que si la població votava a favor dels parcs eòlics es treballaria perquè la instal·lació d’estos projectes tingués el menor impacte possible al poble, i si la població votava en contra es treballaria per a frenar estos projectes.

L’edil de Valljunquera va felicitar als seus veïns, entenent que «la participació és molt important». Al mateix temps, va afegir que «ens alegre veure que hi ha una gran diferència entre el sí i el no, perquè un empat hagués dificultat prendre una decisió. Sabem què vol el municipi per al seu futur més immediat i ara hem de lluitar per això». Susana Traver va recalcar que ara mateix l’ajuntament no es pot aventurar en les mesures que prendrà, però sí que va avançar que «demà mateix farem una sessió plenària per a ratificar estos resultats». En una direcció similar es van mostrar des de la Vall del Tormo, que de cara als pròxims dies ratificaran per ple els resultats de la consulta celebrada a la població. En esta població la participació va ser més discreta, però els resultats encara van ser més contundents, perquè 9 de cada 10 persones que van exercir el seu dret a vot es van mostrar el contra d’estos parcs eòlics. Massalió votarà este mateix diumenge.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans