Logotips d'organismes oficials

Unitat i múscul en contra dels projectes eòlics en l’acte celebrat a La Freixneda

Representants municipals de La Freixneda, La Portellada, la Vall del Tormo, Valljunquera, la Torre i Valldesgorfa van firmar el 'Pacte per la Defensa dels Paisatges'

Unes 200 persones van participar en un acte simbòlic a la plaça major de la localitat. | Foto: NDM

La Freixneda va acollir la tarde de dissabte un acte informatiu i reivindicatiu que va unir totes aquelles veus i tots aquells municipis que s’han mostrat contraris als projectes eòlics que es volen impulsar al Matarranya i a la comarca veïna del Baix Aragó. Unes 200 persones van participar en un acte simbòlic a la plaça major, en el qual representants de diferents ajuntaments de les dos comarques es van adherir al Pacte per la Defensa dels Paisatges. Els ajuntaments de La Freixneda, la Vall del Tormo, Valljunquera, La Portellada i Valldesgorfa, en qualitat d’afectats per la instal·lació d’estos parcs eòlics en els seus termes municipals, així com l’ajuntament de la Torre del Compte, que pot acabar envoltat per aerogeneradors, van subscriure un acord que s’obrirà a tots aquells ajuntaments del territori que es vulguen sumar a la causa.

Des de l’associació Gent del Matarranya, que és una de les entitats organitzadores d’este acte simbòlic, van valorar la presència dels ajuntaments firmants i la presència de veïns de diferents racons del territori. En este sentit, Juanjo Pérez, que és un dels portaveus de l’associació, va apuntar que «el que buscàvem a través d’este acte és la cohesió del territori», adherint a tots els ajuntaments «en una estratègia conjunta», a la vegada que la gent «tingués la percepció que els ajuntaments i els alcaldes del territori estan per la labor» de treballar en la paralització dels projectes eòlics contemplats al Matarranya. De fet, en l’acte van estar presents veïns de molts racons del territori, així com alcaldes, alcaldesses i regidors de diferents colors polítics. Des de ‘Gent del Matarranya’ i la ‘Associació d’Empresaris’ porten setmanes fent reunions i trobades per a «parlar i consensuar una estratègia comuna».

Un recorregut que s’està plasmant en la redacció d’unes al·legacions que qüestionen la viabilitat d’estos projectes eòlics pel seu impacte, tant en l’economia rural com en el paisatge, la fauna, la flora i els jaciments històrics. De fet, des de ‘Gent del Matarranya’, en estos moments ja s’han presentat més de 600 al·legacions, un procés que en el cas dels projectes de Capital Energy finalitzarà este divendres. La firma del ‘Pacte per la Defensa dels Paisatges’ supose l’adhesió d’estos sis municipis a les al·legacions que prepare l’equip de treball de ‘Gent del Matarranya’ i l’Associació d’Empresaris. L’ajuntament de Valljunquera, tot i que s’adhereix a estes al·legacions, també en prepararà algunes de pròpies que ha estat treballant amb una empresa que va contractar fa temps per a estes funcions. Massalió, tot i ratificar el seu ‘SÍ’ als parcs eòlics, també està elaborant les seues corresponents al·legacions.

Els resultats de Massalió
Sobre els resultats de la consulta popular celebrada a Massalió, i que s’ha pronunciat a favor dels parcs eòlics, Juanjo Pérez va entendre que «en una consulta s’han de respectar els resultats». Al seu entendre, Massalió està vivint una situació complicada a causa del virus de la sharka que ha pogut condicionar la decisió dels seus veïns. «Massalió s’ha decantat pel sí, uns resultats que han segut molt ajustats i una opinió que s’ha de respectar. Simplement els hi desitgem molta sort en la implantació dels recursos eòlics». Uns resultats que en cap cas canviaran el full de ruta i el sentir de les al·legacions que prepare ‘Gent del Matarranya’. De fet, Juanjo Pérez va apuntar que «tenim un bloc d’al·legacions molt ben definit i una estratègia i una postura molt clares a seguir. L’únic que lamentem és que Massalió no es puga adherir a les al·legacions, però ho acceptem».

R. LOMBARTE
Mitjans