Logotips d'organismes oficials

El Mapa del Transport arribarà a tots els pobles i inclourà servei a demanda

El director general de Transport del Govern d'Aragó, Gregorio Briz, presente al Matarranya un mapa concessional que operarà a partir de l'any 2023

La companyia Hife és una de les encarregades de donar el servei de transport entre municipis del Matarranya. Foto: NDM

La direcció general de Transport es va reunir fa uns dies amb els alcaldes dels pobles del Matarranya per a presentar el nou mapa concessional. Gregorio Briz, director general del ram, va estar pel nostre territori per a explicar els detalls d’este ambiciós projecte i que té com a objectiu entrar en funcionament el gener del 2023. Un mapa concessional que reforçarà les connexions actuals i assegurarà servei d’autobús a totes les localitats del territori. De fet, i segons va dir el mateix Briz, «la mobilitat és un dret», de manera que el nou mapa concessional «anirà en esta direcció». Govern d’Aragó garanteix, a través d’este projecte, transport públic «mínim un dia a la setmana” en aquells nuclis de població que tinguen, mínim, 10 habitants. Un servei que incorporarà transport a demanda i que es reforçarà segons les necessitats.

Precisament, Gregorio Briz va entendre que «el nou mapa concessional suposarà un abans i un després al transport públic». Un projecte molt ambiciós i que amague un gran esforç, ja que implique una inversió anual de 36 milions d’euros per a Aragó. Pel que fa a la nostra comarca, Briz va destacar que «666 habitants tindran una connexió regular en transport públic, cosa que fins ara no tenien», mentre que «més de 3.000 veïns veuran reforçades les seues connexions». De fet, i a l’hora de dibuixar este Mapa del Transport, Briz va afegir que «la columna vertebral és que les poblacions tinguen almenys un dia a la setmana accés al seu centre de salut, a la capçalera comarcal o al centre hospitalari de referència». El mapa concessional permetrà que Fontdespatla i Pena-roja tinguen transport regular d’una vegada per totes.

Però no sol això. L’àrea de salut de Calaceit també es veurà força reforçada, de manera que el mapa concessional preveu un total de 20 expedicions setmanals procedents d’Arenys de Lledó, Lledó, Mazaleón i Queretes, així com altres cap a Alcanyís. Els veïns de la Vall del Tormo mantenen les seues connexions amb Alcanyís i Reus, amb parada a Calaceit, mentre que Valljunquera serà parada al servei entre Vall-de-roures i Alcanyís. Els municipis de Ràfels, Fórnols, La Portellada i la Torre del Compte tindran dos expedicions setmanals a Vall-de-roures, i es reforçarà la connexió de Beseit i La Freixneda amb la capital comarcal, a més dels enllaços entre Vall-de-roures i Alcanyís. La línia entre Vall-de-roures, Fontdespatla i Pena-roja seguira per Mont-roig i Torredarques, i Mont-roig conservarà parada a la línia que connecte Castelló i Alcanyís.

L’ús del transport escolar
Com bé va anunciar el director general de Transport, la previsió és que este mapa concessional entre en funcionament l’any 2023. Gregorio Briz va explicar que «hem parlat amb els alcaldes i alcaldesses del territori, i Fontdespatla i Pena-roja, que a dia d’avui no tenien servei d’autobús, a partir del 2023 tindran un total de 6 expedicions setmanals». A més, i si en un futur calgués, podríem augmentar el número d’expedicions. Així mateix, des de Transport van afegir que s’estudiarà amb direcció provincial la possibilitat de «recuperar la integració amb el transport escolar», de manera que els veïns de les localitats que no tenen actualment servei de transport públic, almenys puguen utilitzar els autobusos que entre setmana donen el servei de transport escolar als estudiants de l’IES Matarranya.

R. LOMBARTE
Mitjans