Logotips d'organismes oficials

Capital Energy respon a totes les al·legacions dels seus parcs eòlics

El Ministeri de Política Territorial publique els projectes sostenibles que Forestalia vol crear al Matarranya, el Baix Aragó i Casp. Serien 63 aerogeneradors amb una potència de 365 megawatts

Durant la passada primavera, el Matarranya va organitzar una marxa de les maletes per a simbolitzar la seua oposició als parcs eòlics. Foto: R. Lombarte

Capital Energy ha respost a totes i cadascuna de les al·legacions que es van presentar en relació a la Declaració d’Impacte Ambiental del ‘Clúster Matarranya’. De fet, els ajuntaments i entitats que van al·legar en relació als quatre parcs eòlics projectats al nostre territori, ja tenen una resposta per part de la companyia. És el cas de la plataforma en Defensa de los Paisajes de Teruel, que ha rebut un document de més de 250 pàgines on apareixen les al·legacions que van presentar i les respostes corresponents. A les qüestions vinculades a l’impacte visual, la companyia sosté que «l’annex d’estudi incorpore una sèrie de mesures d’integració paisatgística per a minimitzar l’impacte de totes les infraestructures que componen el projecte».

Des de Gent del Matarranya, que ha estat una de les entitats més crítiques amb els projectes eòlics contemplats al territori, Juanjo Pérez va concretar que «una de les coses que més ens ha sorprès en la resposta ha estat el to. Donen una línia de continuïtat a esta superioritat moral que s’han atorgat alhora de decidir el futur del nostre territori». Pérez va considerar que estes empreses, «on posen l’ull posen la bala, i estan entossudides a portar aerogeneradors al Matarranya». Així mateix, des de ‘Gent del Matarranya’ van lamentar que «en el seu dia ens van dir que si el territori es posicionava en contra dels parcs no intercedirien i respectarien la voluntat del poble. Cosa que ha estat una gran mentida, no sol per part de Capital Energy, sinó també, com hem vist estos dies, per part de Forestalia».

Paisatge i turisme
D’esta forma, en relació a l’impacte que els parcs eòlics poden tindre sobre el turisme al Matarranya, des de Capital Energy van al·legar que «hi ha nombrosos exemples que mostren beneficis de la instal·lació de parcs eòlics en el turisme de la seua zona d’implantació». A la vegada, i en resposta a les al·legacions que va presentar la plataforma, Capital Energy va afegir que «més enllà de les experiències turístiques associades als parcs eòlics, no hi ha evidència científica que la presència de parcs eòlics redunde en una reducció del turisme a la zona». Des de la companyia van posar com a exemple la veïna ciutat de Morella, amb parcs «de gran envergadura des de fa més de 10 anys i on el turisme ha experimentat des de llavors un creixement sostingut».

Sobre això, i des de ‘Gent del Matarranya’, van apuntar que «entrar en una comparativa entre el Matarranya i Morella signifique que qui ha respost a estes al·legacions no ha estat mai ni al Matarranya ni a Morella. L’atractiu turístic de Morella és completament diferent del Matarranya». Morella «té una gran tirada que es base en el seu patrimoni arquitectònic i urbà». En canvi, al Matarranya «el paisatge és un recurs turístic de primer nivell» que es podria veure castigat per la instal·lació d’estos parcs eòlics. Pel que fa a les al·legacions vinculades al jaciment arqueològic de Mirablanc, a Valljunquera, Capital Energy respon que s’ha iniciat el tràmit de sol·licitud d’autorització per impulsar les prospeccions necessàries, i que serà el Govern d’Aragó qui emeto una resolució amb «les mesures a implantar per protegir els béns de valor arqueològic».

Els parcs de Forestalia
A més, i en vespres de Nadal, el Ministeri de Política Territorial va traure a informació pública els set projectes que la companyia Forestalia vol implantar al nostre territori. Estos parcs eòlics s’instal·larien al Mesquí, el Matarranya i el Baix Aragó, i en total contemplen 63 aerogeneradors amb 365 megawatts de potència. La ubicació d’estos parcs afecte, entre d’altres, les localitats de Valljunquera, la Vall del Tormo i Massalió. Precisament, els tres pobles van celebrar consultes populars entre finals d’octubre i inicis de novembre on van preguntar als veïns el sentir sobre estos projectes eòlics. A la Vall i Valljunquera es van posicionar en contra dels aerogeneradors. En canvi, el vot majoritari a Massalió va ser a favor de l’energia eòlica.

R. LOMBARTE
Mitjans