Logotips d'organismes oficials

‘Valjunquera por los Paisajes’ presentarà al·legacions als projectes eòlics de Forestalia

La proposta energètica contemple 15 aerogeneradors al seu terme municipal. Des del moviment veïnal recorden que la proposta energètica impacte en jaciments ibèrics, restes de la Guerra Civil i en el paisatge

Veïns de la població es tornaran a trobar esta tarde per a madurar les accions contra un projecte que consideren una "agressió del territori". Foto: NDM

I per a Reixos, els projectes eòlics de Forestalia. El passat divendres 7 de gener, el BOE va publicar la proposta energètica que l’empresa aragonesa vol impulsar a les nostres terres. Uns parcs eòlics que, en el cas del Matarranya, s’instal·larien en els termes municipals de Massalió, la Vall del Tormo i Valljunquera. Des del moviment veïnal Valjunquera por los Paisajes, que va convocar una primera reunió la nit del 28 de desembre, han avançat que presentaran al·legacions a estos projectes, els quals, al seu entendre, «tenen un gran impacte al poble». En este sentit, Víctor Olarte, representant del moviment, va explicar que «si el projecte de Capital Energy són 9 aerogeneradors, el de Forestalia en són 15». Uns molins que «travessen el terme municipal de nord a sud, que s’aproximen molt al poble i que, igual que l’altre projecte, afecten jaciments ibèrics, restes de la Guerra Civil i paisatges singulars».

Des de la plataforma veïnal van lamentar que «quan encara no hem acabat el procés d’al·legacions de Capital Energy, ja tenim aquí els projectes de Forestalia». Olarte va concretar que «reelaborarem al·legacions, perquè algunes d’elles ens poden servir de l’anterior projecte». De fet, alguns dels aerogeneradors que han projectat Capital Energy i Forestalia en els seus projectes eòlics estan ubicats en els mateixos punts sobre el mapa. Tot i això, preparar les al·legacions «exigirà un gran esforç» per part de la plataforma. Al mateix temps, i des de ‘Valjunquera por los Paisajes’, van afegir que seguiran convocant accions i treballant perquè els veïns del poble tinguen tota la informació damunt de la taula. En definitiva, conscienciant a la gent «per a paralitzar esta agressió». Des de la publicació dels projectes al BOE, hi ha 30 dies per a presentar les corresponents al·legacions.

‘Un procés dur’
Des de ‘Valjunquera por los Paisajes’ van recalcar que en eixa primera reunió viscuda el 28 de desembre també «volíem motivar a la gent del poble», perquè «venim d’un procés que ha segut esgotador, que canse i en el qual el treball farragós està recaient en la gent treballadora». Els projectes eòlics previstos al Matarranya contemplen uns aerogeneradors de 200 metros d’altitud, que són d’unes dimensions considerables i que «tindran un enorme impacte al poble, i no només visual». Olarte va recordar que els aerogeneradors no sol afectaran a Valljunquera, sinó que tindran un impacte directe a tot el Matarranya. I és que, donades les seues dimensions, es veuran pràcticament des de tot el curs del riu Matarranya. «Si els de la Terra Alta», que molts d’ells són de 60 metros, ja generen impacte visual, «imagina’t molins de 200 metros», va entendre.

Al mateix temps, i des del moviment veïnal, van recordar que darrere dels projectes eòlics trobem «empreses privades que només s’atenen a la legislació mediambiental». Per tant, «si no tens una legislació que et pot protegir o no tens unes ordenances que limiten l’impacte de projectes d’estes característiques, ells intentaran crear els parcs». De fet, hem de recordar que Valljunquera va votar de forma bastant contundent en contra dels projectes eòlics en una consulta popular celebrada el passat mes de setembre. Un sentir que, tal com estan evolucionant els fets, no s’està respectant. Víctor Olarte va expressar que «a Valljunquera hem arribat a la conclusió que necessites protecció legal perquè, si no, sempre serem vistos com un recurs». D’aquí que des de la plataforma demanen una oposició clara no sol de Comarca i dels ajuntaments, sinó sobretot del Govern d’Aragó per posar uns límits.

Des de que han eixit a informació pública els projectes de Forestalia, s’han reprès les activitats informatives al territori. El passat 9 de gener es va fer una conferència a La Codonyera. Avui mateix, dijous 13 de gener, està convocada a Valljunquera una reunió per a parlar sobre els projectes de Forestalia.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans