Logotips d'organismes oficials

Valljunquera aposta per un PGOU per a frenar l’avanç dels projectes eòlics

La localitat de Valljunquera viu principalment de l'agricultura, el que fa que la majoria de veïns, tot i rebre una compensació econòmica en cas que els projectes es materialitzaren, no volen perdre els terrenys.

Imatge d'axiu del ajuntament de Valljunquera. | Foto: NDM

L’Ajuntament de Valljunquera ha iniciat els tràmits per a la redacció d’un Pla General d’Ordenació Urbana, una ferramenta en la qual s’espera tenir seguretat per a poder impedir la proliferació de projectes eòlics al terme municipal.

Quan les empreses eòliques van començar els plans per a instal·lar parcs a zones de Terol entre les quals s’inclou el Matarranya, l’Ajuntament va preferir mantenir la neutralitat i consultar als veïns del poble al voltant d’aquesta qüestió, els quals es van mostrar contraris amb més d’un 70% de vots. «A Valljunquera, des de l’Ajuntament vam pensar que el més sensat era no posicionar-mos com a Ajuntament, sinó demanar l’opinió al poble. En aquest cas, Valljunquera, per més d’un 70% va dir que no volia la instal·lació de parcs eòlics al nostre terme municipal i ahí és quan vam començar a buscar quina fórmula legal podíem emprar per a impossibilitar que aquests parcs eòlics tiren per avant. En aquest cas, la plataforma que hi ha a Valljunquera s’està dedicant una mica a informar els veïns i analitzant les repercussions que podria portar aquest projecte i fan les seues pròpies a legacions. Nosaltres, com a ajuntament vam contactar a una empresa d’assessorament extern per a valorar quina era la millor forma per a intentar paralitzar-los, hem fet un informe per aquesta situació.» Explicava l’alcaldessa de Valljunquera, Susanna Traver.

L’Ajuntament de Valljunquera ha explorat mecanismes legals per assegurar el terme municipal davant aquests projectes. La solució que es pretén activar és la creació d’un Pla General d’Ordenació Urbana, que permetrà paralitzar les llicències d’obra mentre es tramita i podria ser la solució definitiva. Susanna Traver ho explicava així: «Urbanísticament nosaltres no comptem amb un PGOU i el que volem fer és, durant el mes de febrer, passar pel plenari la contractació d’una empresa que es dedique a fer-mos un pla inicial per a poder començar el PGOU i així frenar o paralitzar les llicències d’obres fins que tinguem el pla inicial acabat».

REDACCIÓ
Mitjans