Logotips d'organismes oficials

Milers de persones reclamen a Saragossa una transició energètica més sostenible

Al crit de 'Renovables SÍ, pero NO así', més de 7.000 persones segons l'organització es van manifestar per la capital aragonesa. Els municipis del Matarranya van estar molt ben representats a l'acte. Allí van clamar pels nostres paisatges i per la vida en el món rural

Veïns de diferents racons del Matarranya van assistir a la manifestació contra la massificació energètica d'Aragó. Foto: J. Vilalta

Veïns de molts racons d’Aragó es van manifestar el passat 13 de març a Saragossa per a exigir una transició energètica més justa i sostenible. Si fa uns mesos el clam es va sentir a Madrid, esta vegada li va tocar a la capital aragonesa. Segons l’organització, més de 7.000 persones van omplir els carrers de Saragossa en una protesta secundada per més de 100 plataformes i moviments veïnals diferents. La presència de veïns del Matarranya va ser molt notable. Des del territori es va organitzar un autobús, encara que molta gent va preferir anar a la manifestació en el seu cotxe particular. Queretes, Calaceit, Pena-roja, Beseit, Vall-de-roures, La Portellada, La Freixneda o Maella van estar presents a la protesta, però per damunt de tot hi havia molts veïns de la Vall del Tormo i Valljunquera. La manifestació, que va eixir des del mateix edifici del Govern d’Aragó, es va convocar per a denunciar un model de transició energètica basat en «el desplegament invasiu d’instal·lacions eòliques i fotovoltaiques a gran escala», oblidant-se del medi ambient, del model de vida i de les gents que viuen al món rural.

Les plataformes de ALIENTE Aragó, impulsora de la manifestació, van entendre que este model relegue a un segon pla problemes històrics com la despoblació i ocupar territoris amb identitat cultural pròpia i amb grans oportunitats de futur a través del sector primari o el turisme. Al mateix temps, van denunciar «la permissivitat del Govern d’Aragó, admetent inclús projectes fraccionats» i donant peu a aquell model colonialista que el món rural va patir fa unes dècades amb la construcció de pantans. A nivell comarcal, la manifestació va estar secundada, entre altres, per Gent del Matarranya, les plataformes veïnals de la Vall i de Valljunquera pels paisatges i l’associació dels Empresaris. Precisament, Juanjo Pérez, de Gent del Matarranya, va valorar l’èxit de la manifestació, i la va definir «com un moment molt emotiu. Allí ens hem trobat gent de tots els racons d’Aragó afectats per uns projectes que poden castigar d’una forma bàrbara els territoris». Un moviment que «no estem en contra de les energies renovables, sinó tot el contrari, però que ens oposem a un model fomentat en la massificació i l’espoli del territori».

Per la seua part, i des de la plataforma ‘Valjunquera por los Paisajes’, Víctor Olarte va recalcar que «estem molt contents per la resposta del poble, perquè hem estat més de 70 veïns de Valljunquera a la manifestació. Però també perquè Valljunquera ha vist que no estem sols en esta lluita, sinó que la preocupació sobre el model energètic englobe tot Aragó». Olarte va apuntar que «portem un any molt actiu, de molt de desgast», i que moments com presentar les al·legacions als projectes de Capital Energy i Forestalia «han segut molt durs. S’han presentat les al·legacions una a una, i darrere hi ha gent que ha dedicat molt de temps, que mai té una foto i que té molt de mèrit el que ha fet». Des de ‘Valdeltormo por los Paisajes’ també es van mostrar molt contents de la resposta del poble, i que va estar molt representat a la manifestació de Saragossa, omplint de color verd els carrers de la capital i portant pancartes defensant el seu terme i la vida al món rural. De cara als pròxims dies, el territori albergarà xarrades amb alternatives reals als grans projectes energètics, com són les comunitats energètiques.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans