Logotips d'organismes oficials

Els Fondos de Cohesió destinaran més de 2 milions a la rehabilitació de casa pública en el món rural

El Govern d'Aragó ha tret diferents línies d'ajuda, que van des de la millora del parc residencial a la transformació de productes agraris, passant també per la creació de miradors o ampliar l'oferta cultural dels pobles

Els Fondos de Cohesió van ser presentats pel conseller José Luis Soro. Foto: NDM

El món rural viu una realitat molt particular. Té moltes cases buides i a la vegada té un important dèficit de lloguer. Per a resoldre esta realitat, el Departament de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge del Govern d’Aragó ha destinat una bona part del pressupost dels Fondos de Cohesió a la rehabilitació de cases i pisos per al medi rural. Així ho va manifestar el conseller José Luis Soro, qui va remarcar que enguany es prioritzarà la convocatòria dels ajuntaments, centrada en la rehabilitació del parc residencial de titularitat pública i destinada al lloguer. De fet, el pressupost serà de 2,1 milions d’euros, que és més del doble de l’assignació de l’any passat. L’import màxim de subvenció serà de 45.000 euros per sol·licitant.

Chema Salvador, que és director general d’ordenació del territori, va remarcar que «enguany hem pogut traure les convocatòries en el primer trimestre de l’any», cosa que «facilitarà molt les coses als beneficiaris». Les bases de la convocatòria situen el 7 de novembre com a dia límit per a justificar les obres, però la intenció és que «abans de l’estiu tots els aspirants siguen coneixedors de si tindran ajuda o no». Salvador va recordar que els Fondos de Cohesió de l’any passat «van arribar a un total de 22 cases rehabilitades», i que «enguany pràcticament hem doblat la partida i esperem arribar a les 50 actuacions». L’any passat van registrar més de 180 sol·licituds per a la rehabilitació de parc públic residencial en el món rural.

Sobre esta qüestió, Salvador va explicar que «la casuística és molt variada. Però podem pensar en nous pobladors o en gent jove que viu amb els pares, ha trobat parella, es vol emancipar i té un gran problema. I és que al poble on vol viure no hi ha res per alquilar i es veuen forçats a marxar a la capital comarcal o a la ciutat més pròxima». Esta línia d’ajuda pensada per als ajuntaments va en esta direcció. Al mateix temps, el director general d’ordenació territorial va recordar que estes ajudes al parc residencial «seran al 100 per cent i per concurrència competitiva», i a la vegada «destaquen perquè pretenen sumar esforços a allò que s’està fent en altres departaments, ajudant als pobles que més ho necessiten».

Cultura, miradors i transformació agrària
Al marge de les ajudes destinades a crear oferta de lloguer, els Fondos de Cohesió incorporen una segona partida pressupostària xifrada en 170.000 euros dirigida a les Comarques per a crear senders i miradors d’interès paisatgístic. S’ha creat una tercera partida pressupostària valorada en 300.000 euros dirigida a les associacions sense ànim de lucre, gràcies a les quals es podran contractar propostes culturals fora de la campanya d’estiu. Com a quarta i última partida pressuposta d’estos Fondos de Cohesió, des d’Aragó s’ha obert una línia per a les empreses, valorada en 400.000 €, uns diners que es destinaran a projectes per a la transformació de productes agraris i d’artesania alimentària.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans