Logotips d'organismes oficials

Arenys ampliarà el parc públic residencial amb la creació de dos nous pisos

El consistori invertirà 180.000 euros a la compra i rehabilitació d'una casa del carrer de Dalt. El FITE els hi ha concedit 120.000 euros per a la millora de l'edifici

La casa que comprarà i rehabilitará l'ajuntament està al carrer de Dalt. Foto: R. Lombarte

Millorar l’oferta pública residencial en un món rural on la gent es vol quedar a viure però no trobe on. Per a revertir esta contradicció que viuen moltes poblacions del Matarranya, l’ajuntament d’Arenys de Lledó té previst comprar una casa, d’on sortiran dos nous pisos municipals i una cotxera. De fet, el consistori ha rebut una ajuda de 120.000 euros procedent del Fons d’Inversió (FITE) que destinarà a l’ampliació dels pisos de titularitat municipal. En estos moments, Arenys té quatre pisos, tots ells ocupats. Amb la rehabilitació d’esta casa, l’oferta de pisos públics passarà de quatre a sis. Un parc residencial que està pensat, sobretot, per a la gent jove que vulgue impulsar el seu projecte de vida al poble o per a nous pobladors. La previsió del consistori és tindre este nou edifici rehabilitat el pròxim 2023.

Xavi Cortés és l’alcalde d’Arenys de Lledó, i va concretar que «natres, en estos moments, disposem de quatre apartaments de titularitat municipal». La primera de les rehabilitacions que es va fer al poble es va centrar en les antigues escoles dels xics, posteriorment reconvertides en la Casa del Mestre, «on van sortir tres apartaments». A continuació, i just damunt del consistori mèdic, «tenim la Casa del Metge, que també la tenim llogada. En total, quatre pisos municipals a disposició dels nostres veïns», va recalcar Cortés. Ara, i a través «d’estos 120.000 euros que ens han concedit a través del FITE, la nostra previsió és comprar una casa i rehabilitar-la de forma integral. Sortiran dos apartaments més, així com una cotxera que donarà a la carretera que ens connecte amb Calaceit».

L’alcalde d’Arenys de Lledó va entendre que una de les grans prioritats que tenen els pobles és donar facilitats als seus veïns. I la més urgent passe per tindre oferta de pisos de lloguer. «En poc temps tindrem sis pisos de titularitat municipal, i pensem que els sis estaran ocupats en poc temps». I és que als pobles «te trobes amb una contradicció difícil d’explicar. Una de les causes de la despoblació és esta: no tindre disponibilitat residencial». Per això, amb esta ajuda del FITE «procurarem pal·liar esta realitat i revertir la situació». El FITE ha concedit 120.000 euros a l’actuació d’Arenys. La inversió del consistori, entre compra de l’immoble, projecte, honoraris i actuació és d’uns 180.000 euros. Arenys ha demanat 21.000 euros a Diputació per a la compra de l’immoble. Els diners que falten per l’actuació els aportarà dels seus romanents.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans