Logotips d'organismes oficials

Fontdespatla i Pena-roja, entre els municipis que rebran ajudes pel temporal ‘Filomena’

El govern central subvencione amb més de 7,1 milions d'euros les entitats locals d'Aragó afectades pel temporal de neu de gener del 2021

El temporal de Filomena va ser intens en alguns punts del Matarranya, sobretot en les cotes més altes. Foto: R. Lombarte

El Consell de Ministres va autoritzar el passat dimarts 21 de juny l’assignació definitiva de 7,11 milions d’euros perquè les entitats locals afectades per la borrasca ‘Filomena’ a Aragó puguen reparar danys a les seues infraestructures municipals i xarxa viària. Esta subvenció està emmarcada en el reial decret llei 10/2021, pel qual s’adopten mesures urgents per a pal·liar els danys ocasionats per Filomena. Per això, el Ministeri de Política Territorial subvencionarà el 50% del pressupost elegible dels projectes presentats per a la reparació dels danys provocats a Aragó, i que van superar els 14 milions en infraestructures locals.

Al Matarranya, els municipis que han estat adherits a estes ajudes són Fontdespatla, amb uns danys valorats en 6.836 euros, i Pena-roja de Tastavins, on els danys ocasionats per ‘Filomena’ van pujar a 27.222 euros. Estes ajudes es regeixen d’acord amb el que dispose l’ordre HAP/196/2015, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions que tinguen per finalitat l’execució d’obres de reparació o restitució en infraestructures, equipaments i instal·lacions i serveis de titularitat municipal i de les mancomunitats, conseqüència de catàstrofes naturals, així com xarxes viàries de les diputacions provincials.

Borrasca ‘Filomena’
La borrasca ‘Filomena’ va desencadenar, el 2021, un temporal de vent, fortes i persistents pluges en uns territoris i altres nevades intenses en àmplies zones de l’interior peninsular entre els dies 6 i 10 de gener. Després de desaparèixer ‘Filomena’, cessar les precipitacions i aclarir-se els cels, els dies posteriors es va viure una onada meteorològica d’intens fred que va durar fins al 17 de gener de 2021, i que també es pot qualificar com a històrica pels registres tèrmics aconseguits. Les entitats locals afectades van fer llavors l’avaluació dels danys produïts, iniciant-se el corresponent procés de sol·licitud de subvencions dels efectes del temporal.

REDACCIÓ
Mitjans