Logotips d'organismes oficials

Comence la campanya de la vialitat hivernal amb més efectius, millorant la intervenció en situacions extremes

El dispositiu incorpore un equip fix més que l'any passat, però l'operatiu podrà augmentar a set en cas de situacions excepcionals, com les viscudes amb Gloria i Filomena

Les màquines i el dispositiu ja està preparat per a la gestió de les carreteres. Foto: NDM

La Diputació Provincial va desplegar el 15 de novembre passat l’operatiu de vialitat hivernal. Una campanya de gestió de la xarxa viària que enguany inclou com a novetats la incorporació de dos nous equips llevaneus. El primer permet la renovació d’una dotació ja existent. El segon es tindrà de reserva i com a equip de substitució per comptar amb recanvis en el moment que es puguen produir avaries o per necessitats de reparació.

Al mateix temps, el contracte per mobilitzar mitjans externs permetrà passar dels tres equips actuals a quatre, i a set si es viu una situació extraordinària. Paral·lelament, es disposarà d’un nou silo a la zona de Molinos. Tot això, i segons va apuntar el vicepresident de la Diputació Provincial i diputat delegat del Servei de Vies i Obres, Alberto Izquierdo, per a millorar la freqüència de pas de les màquines en el període de nevades.

Els dos últims hiverns han deixat dos dels episodis més intensos de neu a la província de les últimes dècades. Davant d’estes inclemències, l’operatiu de vialitat hivernal de la Diputació s’ha posat a prova durant estos temporals, i per a esta campanya 2022/2023, que ja està en marxa, la institució provincial tindrà un total de 21 equips, entre mitjans propis i conveniats amb ajuntaments, comarques (com és el cas de la Comarca del Matarranya) i empreses.

Amb estes millores «guanyem en rapidesa en la freqüència de pas, incorporant un equip més, de forma que seran 21, i millorem la nostra capacitat de mobilització de mitjans, amb més agilitat, quan es produeixen períodes extraordinaris amb nevades intenses, que ja no són tan esporàdics com hem pogut comprovar esta legislatura amb les borrasques Filomena i Gloria», va destacar el diputat Izquierdo.

El cost estimat del desplegament serà de 500.000 euros, entre subministrament, màquines, personal i convenis amb altres administracions principalment, i inclou 2.500 tones de sal que se solen utilitzar per campanya. La Diputació dispose a la vegada de saques de sal per subministrar als ajuntaments que ho demanon perquè puguen emprendre la gestió hivernal dels carrers principals i que les escoles i els ambulatoris estiguen accessibles en tot moment.

Actuació a la província
La neteja de les carreteres de la província als temporals de neu l’assumeixen tres administracions, amb mitjans addicionals des d’ajuntaments i comarques. Mentre que el govern central, a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, s’ocupe de la gestió de nacionals i autovies, la institució provincial i el Govern d’Aragó fan les faenes en virtut d’un conveni de col·laboració que en fa un ús més eficient dels recursos a les cotes més elevades de la província.

En el cas del Matarranya, si bé l’administració de l’estat se centre en la gestió de la N-420 i la N-232, la Diputació i la Comarca per un costat, i el Govern d’Aragó per l’altre, s’han dividit el Matarranya en dos zones. La zona alta del Matarranya, que és la que sol acumular més densitats de neu i inclou les carreteres de la conca del Tastavins i Beseit, l’assumeixen els equips coordinats de Diputació i Comarca. Per l’altra part, la zona baixa del Matarranya, que en episodis com Filomena també va patir copioses nevades, va a càrrec del Govern d’Aragó.

REDACCIÓ
Mitjans