Logotips d'organismes oficials

El nou reglament europeu per a la concessió de projectes energètics preocupe al Matarranya

El passat 24 de novembre, els ministres d'Energia de la Unió Europea van aprovar un reglament que agilitzarà les autoritzacions i el desplegament de les renovables, cosa que no agrade al territori

Diferents entitats i ajuntaments del Matarranya s'oposen als projectes eòlics projectats al territori. | Foto: NDM

Diferents entitats i ajuntaments del Matarranya han traslladat la seua preocupació davant d’un nou reglament que permetrà accelerar els processos de concessió de les autoritzacions i el desplegament dels projectes energètics. Els ajuntaments de Fórnols, Ràfels, La Portellada, la Torre del Compte, Valljunquera, Calaceit i la Vall del Tormo, així com el de Valldesgorfa, a més de les plataformes ‘Valdeltormo por los Paisajes’ i ‘Valjunquera por los Paisajes’, i també Gent del Matarranya i l’Associació d’Empresaris, van enviar un comunicat denunciant que «les entitats que portem anys mobilitzant-nos en defensa del nostre territori, els nostres ecosistemes, el nostre paisatge i la nostra forma de viure no podem continuar callats davant d’este menyspreu». I és que este nou reglament, que va aprovar la Unió Europea el passat 24 de novembre, introduirà mesures urgents i específiques als projectes, amb concessions que no excediran els tres mesos.

Sobre esta matèria, Juanjo Pérez, des de ‘Gent del Matarranya’, va apuntar que «el que ens preocupe, primer de tot, és la protecció pel paisatge, una qüestió que estem batallant des de fa un parell d’anys. I després veiem una cosa subjacent al reglament, i que és l’eliminació que Europa fa de la participació ciutadana». Pérez va considerar que «ens estan eliminant de l’equació a l’hora de decidir on han d’anar els projectes energètics o plantejar qualsevol interrogant sobre renovables. I pensem que en l’Europa del segle XXI, això no cap de cap de les maneres». Des de ‘Gent del Matarranya’ van afegir que «ens podem trobar projectes energètics en els quals la ciutadania no puga aportar al·legacions» i que inclús «no calgue presentar cap estudi d’impacte ambiental». Per a les entitats firmants, «això és estendre la catifa roja al lobby elèctric, que precisament està traient molt de profit de la conjuntura de crisi econòmica i de la situació de guerra a Ucraïna».

Un reglament europeu que inclús pot xocar amb la Directriu del Paisatge que s’està elaborant des d’Aragó. De fet, Juanjo Pérez va considerar que «tota la força i tot l’esforç que s’ha fet per una ordenació del territori que determine què territoris s’han de protegir, on es poden posar instal·lacions energètiques i quins criteris s’han de seguir se’n pot anar en orris per un reglament que vindrà imposat des d’Europa». Des de les plataformes, associacions i ajuntaments firmants van dir que «a les al·legacions que en el seu dia vam presentar per als projectes eòlics del Matarranya, un dels punts que vam manifestar és la poca facilitat i el poc temps que disposen els particulars per a presentar al·legacions». Pérez va recordar que «alguns projectes tècnics tenen més de 1.000 pàgines», i això es tradueix en molta faena en molt poc temps. Un temps que encara es pot reduir més a causa d’este nou reglament que s’ha aprovat des d’Europa.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans