Logotips d'organismes oficials

El nou reglament sobre renovables elimine la Declaració d’Impacte Ambiental

La polèmica norma, que no té caràcter retroactiu i manté fórmules de protecció dins la Red Natura 2000 i els espais naturals protegits, fa referència a les instal·lacions superiors als 50 MW

Des de l'abril de l'any 2021, el Matarranya ha segut escenari de diferents accions per a protestar contra el desplegament de projectes eòlics. | Foto: R. Lombarte

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda a un nou reglament per a les instal·lacions energètiques que es carregue de l’equació la Declaració d’Impacte Ambiental favorable. La norma, que està aixecant molta polseguera i que tindrà una vigència de dos anys, afecte a tots aquells projectes d’energia fotovoltaica o eòlica de 50 Megawatts de potència o més, els quals no hauran d’obtindre una avaluació d’impacte ambiental. Ara bé. Esta modificació del reglament, que s’ha impulsat per a accelerar el desplegament de les renovables com a resposta a la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, manté fórmules de protecció del paisatge, ja que el nou reglament deixe fora les superfícies integrades dins la Red Natura 2000, com també els espais naturals protegits. A més, la norma no té caràcter retroactiu, de manera que no es poden acollir al nou reglament aquells projectes que ja s’estan tramitant, com els del Matarranya. Des del govern parlen d’una mesura “excepcional”, mentre que els grups ecologistes han posat el crit al cel.

Des del territori, la reacció no s’ha fet esperat, i Gent del Matarranya ha denunciat que este nou decret és una bomba en la línia de flotació de dos conceptes determinants en tot este procés. Juanjo Pérez, portaveu de l’associació, va considerar que per un costat “tenim el concepte de participació ciutadana, perquè el que fa este nou reglament és retallar els drets de la gent a l’hora de presentar al·legacions”. Per un altre costat “està també la protecció del medi ambient, perquè l’eliminació dels estudis d’impacte ambiental favorables supose la desaparició de totes les garanties que tenim per a preservar els nostres ecosistemes, en pos dels interessos de grans multinacionals”. Pérez va lamentar que “en poc temps, molts entorns que pensàvem que serien intocables i que són una font de riquesa absoluta per als pobles, aniran desapareixent”. I tot això “amb el beneplàcit del Govern d’Aragó i el govern espanyol”, i amb el regust amarg de “no lluitar només contra els interessos de les grans empreses, sinó també contra governs”.

Reacció de Teruel Existe
Per la seua part, i des de l’agrupació d’electors de Teruel Existe, el diputat Tomás Guitarte va denunciar que els fondos europeus no estan impulsant els territoris despoblats però sí l’especulació de les renovables, i va lamentar “la implantació descontrolada de renovables”, la qual “profunditze en un model extractiu més propi d’altres temps i que agreugen la situació de molts territoris de sacrifici al nostre país”. Al mateix temps, Guitarte va alertar que la rebaixa dels controls i les normatives ambientals que s’estan propugnant potenciarà una bombolla de renovables, la qual es traduirà en un cost “molt alt” que hauran d’assumir els veïns afectats per tot este boom energètic que ha disparat l’aparició de grans projectes al món rural. Per a Teruel Existe, les regulacions contingudes en els decrets només afavoreix el desplegament de les grans centrals, impedint participar a les comunitats locals i als petits propietaris, no s’incentive el desplegament de l’autoconsum, com tampoc les comunitats energètiques.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans