Logotips d'organismes oficials

Soro inaugure la carretera que connecte Torrevelilla i La Canyada de Veric

Les millores de la carretera A-1409 han suposat una inversió de 3,4 milions d'euros, i s'han traduït en millorar l'ample de la calçada i tot l'entramat de corbes

L'acte d'inauguració de la carretera es va fer en una de les interseccions que porten a Bellmunt. | Foto: NDM

El conseller de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge del Govern d’Aragó, José Luis Soro, va inaugurar ahir el tram de carretera que connecte les poblacions de Torrevelilla i La Canyada de Veric. L’acte d’inauguració s’ha fet a la connexió d’esta via amb la carretera d’accés a Bellmunt de Mesquí, una altra de les poblacions que s’ha vist beneficiada per estes obres de condicionament. Les obres suposen una inversió de 3,4 milions d’euros, una de les més importants del passat 2022 en el marc de la Direcció General de Carreteres. Amb este tram es done continuïtat a la millora d’esta carretera, la qual va ser objecte d’actuació, durant la legislatura passada, amb la millora del tram entre La Canyada i La Ginebrosa. Les obres han tingut un termini d’execució de 12 mesos i han estat fetes per l’empresa COPHA (MLN). És una carretera important per enllaçar la zona alta del Tastavins i el Mesquí amb nuclis com La Codonyera, la Torrosella i Castellseràs.

En l’acte inaugural han participat també el director general de Carreteres, Bizén Fuster, el director general d’Ordenació del Territori, José Manuel Salvador, el director provincial del departament, Ignacio Belanche, així com els alcaldes de Torrevelilla, La Canyada i Bellmunt. Tal com va explicar el conseller de Vertebració del Territori, és una carretera que presentava un traçat molt sinuós i amb una mitjana d’amplada de calçada inferior als sis metros. D’aquí que s’ha millorat el radi de moltes d’eixes corbes tancades i s’ha aconseguit una reducció del 10% de tram. Des del punt quilomètric 20 al 23, a La Canyada, la intervenció ha estat molt condicionada per l’orografia del terreny i l’existència de figures de protecció de la natura. En este cas, s’han fet millores puntuals sobre la plataforma existent. La principal millora de la carretera és l’eixample fins als 7 metres de plataforma. Es destinen 3 metros per carril de circulació i 50 centímetros per als vorals.

S’han creat cunetes de seguretat a determinades zones que serveixen també per a la contenció de material en el cas de despreniments. Per a millorar el traçat s’han fet un total de 15 voladures. A més, l’obra inclou la millora de tres interseccions, les dos que donen accés a Bellmunt, així com una connexió amb la TE-53, la qual done accés a La Sorollera cap a la N-232 per entrar al Matarranya per Mont-roig. A la vegada, s’han millorat les obres de drenatge que serviran per una millor conservació de la carretera. En este sentit, l’obra més destacada és el marc instal·lat per salvar el barranc Misiga. Finalment, s’ha refet tota la senyalització horitzontal i vertical, com també les barreres de seguretat. Amb esta actuació es done resposta a una reivindicació històrica i es millore la seguretat viària al tram que és fonamental per a la connexió de la província de Castelló amb la de Teruel, tant per Aiguaviva i Sorita, com per Mont-roig i Morella.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans