Logotips d'organismes oficials

Diputació trau una línia d’ajudes per a millorar les captacions d’aigua dels pobles

Les subvencions van en funció del número d'habitants, des del 90% per als pobles més menuts i fins al 30% en municipis d'entre 3.001 i 10.000 veïns

La Diputació destinarà 300.000 euros per a este servei. | Foto: NDM

Els ajuntaments que estiguen interessats en millorar les captacions d’aigua de boca ja poden demanar la seua adhesió al conveni marc de la Diputació Provincial per a obtindre ajuda en la creació de sondejos d’investigació i explotació. El període de presentació de sol·licituds va començar el dijous 23 de febrer i els ajuntaments disposaran de 20 dies hàbils per optar a les ajudes de la Diputació en este servei, que per a enguany està previst destinar-hi 300.000 euros amb la incorporació de romanents.

Les actuacions que la institució contemple són, per un costat, l’execució dels sondejos d’investigació per a conèixer d’esta forma el cabal i la qualitat de l’aigua per al consum humà i, per un altre, fer la perforació de sondejos d’explotació als municipis on s’ha fet la fase de recerca amb resultat positiu. Des del 2020 s’han fet un total de quinze actuacions a tretze municipis, incloent-hi els quatre que van ser seleccionats per a actuació preferent al llarg de l’exercici 2022 i per als quals la Diputació va pressupostar més de 400.000 euros.

En este sentit, el vicepresident de la Diputació, Alberto Izquierdo, va recordar que «els ajuntaments han de finançar una part del cost total de la inversió. Els municipis més menuts simplement paguen el 10% i així va augmentant en funció de la població. Natres fem la licitació i ens encarreguem dels permisos». Al mateix temps, Izquierdo va afegir que «amb això hem après que som més àgils, aprofitem millor els diners perquè licitem tot per lots i utilitzem les baixes a atendre el següent candidat».

Les localitats que es beneficien cada any d’esta línia d’ajudes són seleccionades d’entre totes les que ho sol·liciten segons criteris tècnics, a través dels quals es prioritzen els municipis més menuts i aquells amb problemes més urgents. Una vegada seleccionades les actuacions, la institució provincial s’encarregue de la redacció dels corresponents Projectes d’Obra i Documents de Seguretat, el nomenament de la Direcció Facultativa i procedeix a la tramitació administrativa per executar l’obra, comunicant els treballs de perforació a la corresponent Confederació Hidrogràfica i sol·licitant autorització de perforació a la Secció de Mines.

Redactats els projectes o documents tècnics necessaris, s’elaboren els corresponents plecs de prescripcions tècniques i de clàusules administratives particulars, es tramite el corresponent expedient de contractació, s’informe als ajuntaments adherits de l’adjudicació i es procedeix a les actuacions necessàries del conveni. L’aportació dels municipis serà proporcional, de manera que com menys habitants tingue una població, menor suma de diners ha d’aportar: des del 10 per cent de l’actuació per a les poblacions inferiors als 100 habitants fins al 70% quan es tracte de municipis d’entre 3.001 i 10.000 habitants.

REDACCIÓ
Mitjans