Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe demane el cap del conseller Joaquín Olona per la permissivitat eòlica que s’està vivint a Aragó

El moviment ciutadà denuncie la falta de control de l'INAGA a l'hora d'aprovar o desestimar l'allau de projectes energètics

D'esquerra a dreta, Ainhoa Gascón i Manuel Tomás durant la roda de premsa parlant sobre renovables. | Foto: NDM

El grup d’energia i medi ambient del moviment ciutadà Teruel Existe va celebrar ahir una roda de premsa amb la participació del seu portaveu, Mariano Tomás, així com d’Ainhoa Gascón, membre de l’executiva de la formació política, en la qual van presentar una anàlisi meticulosa que han impulsat amb la informació del portal d’accés públic de resolucions de l’INAGA (Institut Aragonès de Gestió Ambiental) dels expedients de projectes relacionats amb energies renovables. I la conclusió que han transmès des de Teruel Existe és que el control que exerceix este organisme dependent de la Conselleria d’Agricultura del Govern d’Aragó és «pràcticament nul».

De fet, a la roda de premsa, els representants del moviment ciutadà van sol·licitar la dimissió del director de l’INAGA, Jesús Lobera, i del conseller d’Agricultura, Joaquín Olona, «perquè el que s’està permetent és molt greu i amb impactes irreversibles». A la vegada, i davant del que consideren «una greu falta de rigor i garanties», van sol·licitar la paralització immediata de tots els expedients relacionats a macroprojectes d’energies renovables en vigor, així com de l’autorització administrativa dels que hagen estat declarats com a compatibles durant almenys l’últim any. Teruel Existe va advertir que denunciarà tots aquells expedients en els que apareguen irregularitats.

Al mateix temps, Mariano Tomás va indicar que al ritme actual d’aprovació d’expedients, el conjunt d’Aragó la superfície actual destinada a renovables amb projectes ja aprovats «es multiplicarà gairebé per 5, arribant al 15,21% de tota la superfície de la Comunitat», l’equivalent a més d’un milió de camps de futbol com la Romareda, o pràcticament tota la superfície de la Comunitat de Madrid. Pel que fa al colador que denuncie Teruel Existe, la formació recorde que des de l’any 2006 INAGA ha publicat 129 resolucions negatives d’un total de 729 expedients, per la qual cosa hauria desestimat un 17 ,7% dels projectes presentats.

A més, Teruel Existe addueix que les xifres dels últims anys, entre el 2018 i el 2023 coincidint amb l’expansió de les grans centrals de renovables a Aragó i l’acumulació d’expedients, són molt diferents, ja que els projectes desestimats suposen apenes un 6,8% (32 declaracions d’impacte negatives de 466 projectes presentats). Sobre esta qüestió, el moviment ciutadà contraste estes informacions per «posar en dubte» la informació difosa les últimes setmanes sobre el número de projectes denegats per l’INAGA, pel que fa que «l’observació de les xifres amb la perspectiva del moment actual ens permet interpretar millor les decisions que s’estan prenent».

REDACCIÓ
Mitjans