Logotips d'organismes oficials

El moviment ‘Renovables SÍ, pero NO así’ es manifestarà a Saragossa en contra del model energètic

La protesta s'ha convocat per al 16 d'abril a través de la plataforma '13 de marzo', i espere una resposta massiva. Consideren que la situació està igual o pitjor que fa un any, amb la majoria de projectes energètics obtenint la DIA favorable

La manifestació de l'any passat va reunir unes 7.000 persones a la capital aragonesa. Foto: NDM

La plataforma 13 de marzo, la qual s’ha creat fent una clara al·lusió a la manifestació que el passat 13 de març de 2022 es va convocar a Saragossa contra el model energètic que està seguint Aragó, ha demanat a la ciutadania desempolsar les pancartes i tornar al carrer. De fet, la plataforma ha convocat per al pròxim 16 d’abril una nova manifestació a la capital autonòmica. Sota el lema ‘Renovables SÍ, pero NO así. Renovables sin especulación’, el moviment ha fet una crida massiva per protestar contra l’allau de projectes energètics que estan arribant a Aragó, la majoria dels que estan obtenint la DIA (Declaració d’Impacte Ambiental) favorable. De fet, i des dels moviments ciutadans, consideren que la situació està igual o pitjor que fa un any i denuncien falta de transparència i un descontrol absolut a l’hora d’implantar els projectes energètics. El col·lectiu recalque que no s’opose a les energies renovables, i demane alternatives més sensates que no tinguen un impacte tan perjudicial per al medi ambient.

Javier Oquendo, de la plataforma por los ‘Paisajes de Teruel’, va explicar que “este model de renovables no ens pareix el més adequat, com tampoc el millor per al territori i la lluita contra el canvi climàtic. Les coses estan igual o pitjor que fa un any, i considerem que ens hem de manifestar una altra vegada”, perquè els grans projectes energètics “ho estan ocupant tot i s’està especulant d’una manera bestial”. Oquendo va afegir que “moltes empreses que estan presentant projectes a la nostra província no ho fan per a després gestionar-los”, sinó que la intenció és vendre’ls a grans fons. Des de la plataforma posaven d’exemple el Clúster del Maestrat, que tanta polseguera està aixecant al territori, un projecte eòlic de 84 molins que “anirà a parar a Copenhagen Infraestructure Partners“, que ara mateix és la gestora del fons d’energia renovable més potent del món. Oquendo va lamentar que la gran majoria dels grans projectes energètics, molts d’ells “sagnants” per al territori, acaben obtenint una declaració favorable tot i el gran impacte que generaran.

Des de ‘Paisajes de Teruel’ van denunciar que darrere d’esta forma de desplegar les renovables hi ha una bombolla. “A la llarga, les bombolles exploten. I per norma, qui acabe pagant els plats trencats no és qui fa negoci amb la bombolla, sinó el veí”. D’aquí que Javier Oquendo va advocar per “un desplegament energètic de forma ordenada, apostant pel consum de proximitat” a través del qual “cada ciutadà, grup de veïns o inclús l’ajuntament puga tindre la seua central d’energia renovable”, sigue per autoconsum o inclús per a vendre. A diferència del que s’està fent a altres països europeus, com poden ser Alemanya o Suècia, Oquendo va recordar que “Espanya no ha donat passos cap a una llei d’autoconsum”, sinó que més bé “ha posat traves, i és més fàcil que una empresa obtengue un permís per a produir 200 Megawatts que un ciutadà obtengue un permís per a produir 200 kilowatts”. Oquendo també va denunciar que “portem 3 anys sense un pla energètic i, en canvi, s’estan aprovant projectes energètics per tot arreu i sense cap tipus de control“.

Acció reivindicativa a Cinctorres
Paral·lelament, i al marge de l’acció prevista a Saragossa el pròxim 16 d’abril, des de la comarca veïna dels Ports també s’ha convocat una acció. Serà el pròxim dissabte 25 de març a Cinctorres. Sota el lema ‘Macrorenovables No. O ens defensem o desapareixem, la població castellonenca ha convocat manifestació per a les 12 del matí, que es complementarà amb un dinar popular i un col·loqui sobre la producció energètica. També s’han organitzat concerts, i s’aprofitarà la jornada per a presentar el cartell de la pròxima Aplec dels Ports, que enguany se celebre a Morella. I és que entre els impulsors de l’acció trobem a l’organització de l’Aplec, que recentment va col·laborar en la gravació d’un videoclip de Pepet i Marieta en contra de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) projectada als Ports. El moviment NO a la MAT també es trobe darrere de l’acció prevista el pròxim dia 25 a Cinctorres, com també ‘La Riscla’ i el ‘Club de Muntanya, la Roca Parda’. Tant a Saragossa com a Cinctorres s’anime que hi participen veïns de totes dos autonomies amb unes preocupacions paregudes.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans