Logotips d'organismes oficials

Fórnols, Mont-roig i Lledó rehabiliten pisos municipals gràcies als Fondos de Cohesió

Visita institucional del director general d'Ordenació i el director provincial de Vertebració del Territori per a conèixer les actuacions que s'han fet al Matarranya

Video Thumbnail
Fórnols, Mont-roig i Lledó rehabiliten pisos de titularitat municipal gràcies als Fondos de Cohesió
El departament de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge està impulsant els Fondos de Cohesió Territorial com a ferramenta de lluita contra la despoblació, i a través de la concessió de subvencions per a diferents accions. Una de les més interessants se centre en la línia d'ajuda dirigida

El departament de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge està impulsant els Fondos de Cohesió Territorial com a ferramenta de lluita contra la despoblació, i a través de la concessió de subvencions per a diferents accions. Una de les més interessants se centre en la línia d’ajuda dirigida a les entitats locals, i que ha estat basada en la rehabilitació de pisos de titularitat municipal, amb subvencions de fins al 100% del pressupost, i amb la intenció de destinar-les al lloguer social. De fet, el director general d’Ordenació del Territori, José Manuel Salvador, i el director provincial de Vertebració del Territori a la província i veí del Matarranya, Ignacio Belanche, van estar dijous per la nostra comarca visitant algunes de les intervencions que s’han fet gràcies a estos fondos, i que al llarg del 2022 han suposat la rehabilitació de pisos de titularitat municipal a Fórnols, Lledó i Mont-roig.

La visita va començar a Fórnols, coneixent l’actuació que s’ha fet a la primera planta de les antigues escoles, on s’han destinat 44.518 euros per a esta actuació. D’allí es va anar a La Portellada i Queretes, que van ser objecte d’ajuda dins de la convocatòria per a empreses que es dediquen a la producció i la transformació agroalimentària. En el cas de La Portellada, l’empresa Deméter del Tastavins ha obtingut una ajuda de 13.046 euros, mentre que a Queretes ha estat La Venta d’Aubert qui ha rebut una subvenció de 6.500 euros. La visita es va tancar per Lledó, on el consistori ha rehabilitat la tercera planta de l’edifici del consultori mèdic. Un projecte que ha rebut una subvenció de 44.518 euros, i que va lligada a l’assentament d’una nova família al municipi i que té dos xiquets. Precisament, els Fondos de Cohesió van en la línia d’assentar gent jove i buscar nous pobladors per al món rural.

Sobre esta qüestió, Chema Salvador va apuntar que «la línia més important dels Fondos de Cohesió de l’any 2022, i que continuarem defensant este 2023, passarà per la rehabilitació d’habitatge municipal per al lloguer i per assentar població permanent». Salvador va concretar que «dels 47 projectes de rehabilitació d’habitatge que es van aprovar a Aragó, tres s’han destinat a esta comarca», i va afegir que «de cara a este any, gràcies a l’augment de pressupost, esperem arribar a 60 actuacions més». Al mateix temps, Salvador va apuntar que «els ajuntaments estan bastant contents del camí que han pres estos Fondos de Cohesió», perquè tot i que la falta de lloguer que s’està revertint amb la rehabilitació de pisos de titularitat municipal «no encaixe a tot arreu igual», sí que està resultant una bona solució per als pobles menuts. De cara a la nova convocatòria, eixirà també una línia d’ajudes per a associacions culturals.

Des de Lledó, l’alcaldessa del municipi, Tere Crivillé, va valorar estos Fondos de Cohesió, i que s’han traduït en la rehabilitació d’un pis de titularitat municipal destinat a nous pobladors. «Hem obtingut una ajuda aproximada d’uns 45.000 euros que anirà molt bé per ampliar l’oferta residencial», va concretar l’alcaldessa. De fet, ara mateix a Lledó «tenim un pis que va lligat a la gestió del bar municipal, i este segon pis el volem destinar a futurs pobladors que tinguen ganes de viure al món rural i que ens pogueren aportar xiquets a l’escola». En estos moments, segons va explicar Crivillé, i atès que el pròxim curs escolar alguns xiquets fan el salt cap a l’institut, l’escola podria perdre un professor. D’aquí que una de les pretensions del municipi és conservar els alumnes suficients per a mantindre el número de professors que, per ràtio, li corresponen actualment.

I. APARICIÓ / R. LOMBARTE
Mitjans